Stærke ghettodigte og sproglig virtuositet på VMO

MEDLEMSREPORTAGE: Yahya Hassan, Dorthe Nors og Lone Hørslev var med til at gøre Vild Med ORD-festivalen til en sansemættet oplevelse for medlemsreporter Peter Fuur Andersen.

Lone Hørslev talte om "at finde sig til rette" på Vild Med ORD og var et af medlemsreporter Peter Fuur Andersens højdepunkter. Se flere fotos i billedgalleriet længere nede på siden. (Foto: Peter Fuur Andersen)

Yahya Hassan fra Gellerup og nystartet elev på Forfatterskolen reciterer fra sin kommende digtsamling, insisterende, påkaldende og med stor sproglig sikkerhed.I digte som "Barndom", "Ramadan", "Det sjette opholdssted" og "Politijagt" bliver stærke livserfaringer hugget ud og lagt yderst sanseligt til rette: Erfaringer fra en udsat barndom med en altid nærværende og truende familiær voldelighed - med skarpe skel mellem tro og vantro - og fra en anbragt ungdom, hvor pædagogerne kun optrådte som "dørmænd". Energien og drivet fra Yahya Hassans rapper-fortid mærkes tydeligt, og undertegnede ser absolut frem til udgivelsen og læsningen af digtsamlingen 'Ghettodigte' senere på året på Gyldendal.

Peter Fuur Andersen var medlemsreporter for DR Læseklubberne på Vild Med ORD. Han er litteraturforbruger i stor stil og har en forkærlighed for det det overraskende, underfundige, modige og godt tænkte eksperiment. (Foto: Peter Fuur Andersen)

Nors leverede sprogvirtuositet i stramt formatDorthe Nors' oplæsning var egentlig undgået min opmærksomhed - men i min vandring rundt i Ridehusets mørke bug af et rum fangede en eksplosion af glad energi mig pludseligt.

Det var selvfølgelig Dorthe Nors, der var i gang med kraftfuldt at modellere og levendegøre Minnas (fra 'Minna mangler et øvelokale') tragikomiske verden af urimelige fordomme om andre mennesker og for stor tillid til eget potentiale. Ren sprogvirtuositet i et minimalistisk format.

På grund af en uheldig overskridelse af tidsplanen fra arrangørernes side måtte Nors desværre indskrænke sin optræden således, at der herefter kun var plads til en i øvrigt fremragende oplæsning af novellen "Hejren" fra samlingen 'Kantslag'; en novelle, der til forfatterens overraskelse lige er blevet publiceret i The New Yorker.Læs mere om novellen på The New Yorkers websiteLone Hørslevs sanselige sprogLone Hørslev var blevet inviteret til en samtale med Stefan Kjerkegaard om "at finde sig til rette".Samtalen endte ud med, at det er forfatterens mission at udforske det menneskeliv - beskrevet i fx 'Sorg og camping' - der mere eller mindre forståeligt finder sig til rette i en tilværelse, der kunne være blevet bedre og anderledes, hvis bare de rette ord og begreber havde været tilgængelige og havde åbnet for andre valg.Herefter fik publikum prøver på Lone Hørslevs arbejde med poetisk udforskning af sprogets sanselige virkning og realitet: bl.a. gennem fint punktuerede recitationer fra digtsamlingen 'La'os', der konkret viste den sproglige rytmiks og gentagelses stærke, meningsbærende funktion.Tsiolkas og de kulturelt splittede samfundFra Australien var Christos Tsiolkas, forfatter til 'Lussingen', på Ridehusscenen lørdag. Romanens titel refererer til omdrejningspunktet for romanen: En selvoplevet begivenhed, hvor et barn pga. sin asociale adfærd i en festlig sammenhæng blev slået "venligt" af en fremmed voksen - forfatterens mor - og efterfølgende erklærede, at ingen havde ret til at røre ved hans krop.Handlingen udvikler sig i romanen dramatisk og skelsættende i en multikulturel virkelighed, hvor selvtilstrækkelighed og gensidig mistillid synes at være reglen.LYDBOG: Hent 'Lussingen' som lydbog - kvit og frit - til og med den 29/9-2013Tsiolkas har i romanen bevidst valgt meget fysiske beskrivelser af denne virkelighed, da en autentisk roman i dag som et virkemiddel skal have en nærmest fysisk "slående" effekt på læseren.Tsiolkas' udmelding om, at autentisk og "slående" litteratur kun lader sig skrive på baggrund af kulturelt splittede samfund (som USA og Australien) forekommer undertegnede diskutabel. Men absolut et spændende bud på en roman, der skal læses.

 • Yahya Hassan læser op (Foto: Peter Fuur Andersen)
 • Dorthe Nors på scenen. (Foto: Peter Fuur Andersen)
 • Den islandske forfatter Bergsveinn Birgirsson. (Foto: Peter Fuur Andersen)
 • Harald Voetmann i samtale med Karen Margrethe Simonsen. (Foto: Peter Fuur Andersen)
 • Erling Jepsen i samtale med Hans Hauge. (Foto: Peter Fuur Andersen)
 • Her menes. Christian Jungersen og Knud Romer svarer på publikums spørgsmål. (Foto: Peter Fuur Andersen)
 • Her signeres. Erling Jepsen. (Foto: Peter Fuur Andersen)
 • Fra skriftestolen. (Foto: Peter Fuur Andersen)
 • Kloge bøger fra forlaget Philosophia. (Foto: Peter Fuur Andersen)
 • Smukke bøger fra forlaget Wunderbuch. (Foto: Peter Fuur Andersen)
 • Usædvanlige bøger fra forlaget Korridor. (Foto: Peter Fuur Andersen)
1 / 11

Jepsen undergravede idéen om selvbiografiI de to stole på Pavillonscenen sad lørdag eftermiddag forfatteren Erling Jepsen (fortællingerne om Allan fra Gram) og dansk litteraturforsknings nestor Hans Hauge.En meget fin og underspillet oplæsning af Jepsen fra indledningen til 'Den sønderjyske farm', en sublim Blixen-karikatur, lagde en humoristiske grund for samtalen, der bl.a. kom til at dreje sig om den mulige forekomst af en særlig sønderjysk identitet og om at tilhørsforholdet til Indre Mission af nogle borgere i fiktionens Gram praktiseres som et rent forretningstrick.

Hans Hauges forsøg på at læse Jepsens bøger som selvbiografi fik Jepsen dog undergravet på underfundig vis ved at skifte uforudsigeligt mellem rollerne som hhv. Allan og Erling.Bergsveinn og Voetmann er værd at holde øje medTil slut kort om to forfattere, der også gjorde indtryk:Bergsveinn Birgirsson fra Island er aktuel med 'Svar på Helgas brev': En 90-årig mand i den islandske udkant svarer på et brev fra hans ungdoms kærlighed som fulgte strømmen og flyttede til storbyen (Reykjavik) - han valgte at blive.Harald Voetmann, forfatteren til en af de mest mærkværdige danske bøger længe - 'Kødet letter' - er aktuel til foråret med ny roman i en helt anden genre.Om arrangementet er der for øvrigt kun at skrive: Skidegodt. Meget flot program og gennemført med stort engagement og overblik af folkene bag Vild Med ORD.Peter Fuur Andersen var den ene af DR Læseklubbernes to medlemsreportere på Vild Med ORD 2013 i Aarhus. Den anden var Louise Sommer. Læs hendes beretning, 'Litterære springskaller og ordeksplosioner'.

Facebook
Twitter