Stine Pilgaard: 'Min mor siger'

'Min mor siger' er januar måneds nominerede til DR Romanprisen 2013. En skarp og satirisk roman om kærlighed, trøst og om at tale en del og især forbi hinanden. Om at elske Kingo og Kings og at føle sig nært beslægtet med en søhest.

(© Forlaget Samleren)

I januar stifter Romanklubben bekendskab med debutanten Stine Pilgaard. Hun er med sin 'Min mor siger' nomineret til DR Romanprisen 2013 og månedens bog i januar.

Her kommer en lille smagsprøve:

Mulle og jeg sidder og drikker øl på Traktørstedet i Den Gamle By. Min mor siger at jeg klynker, det gør jeg da ikke, siger jeg. En anelse, siger Mulle, du har et særegent talent for at kommunikere dine lidelser ud til hele verden. Vrøvl, siger jeg. Det var det samme da vi var små, siger Mulle, du lavede altid de voldsomste scener når du skulle rive et plaster af. Mulle begynder at hive et imaginært stykke plaster af sit knæ. Du tog nænsomt fat med fingerspidserne yderst i kanten og gjorde minutterne længere end de var, mens du trak tiden ud i takt med at plasteret rev huden med op i små forhøjninger, siger hun. Av, av, verden er ond, klynker Mulle med babystemme og gnider sig på knæet. Hvert eneste lille hår på huden rev sig langsomt løs, og du foretog så mange ophold i bevægelsen som muligt for rigtig at nyde den langtrukne smerte, siger Mulle og hiver og hiver i luften over sit knæ. Imens præsten rev sig i håret af fortvivlelse, siger Mulle, og proppede dig med chokolade for at du skulle blive glad igen. Og min mor forsøgte at finde nogen der ville adoptere mig, siger jeg.

Jeg-fortælleren i Stine Pilgaards roman 'Min mor siger' er netop blevet forladt af sin kæreste. Så hun er flyttet hjem til sin far i præstegården, hvor hun bliver vartet op, mens hun prøver at finde ud af, hvad der nu skal ske.

Det der ikke sker meget af er i hvert fald at få skrevet speciale, mens der er lidt mere gang i er at få røget nogle cigaretter og reddet sig et par branderter i selvmedlidenhed og sorg.

Veninden Mulle fungerer som spindoktor og hjælper med at lægge strategier. For er det virkelig slut eller skal/kan kæresten vindes tilbage? Og hvis det sidste er tilfældet, hvordan forbereder man sig så til forhandlingsbordet?

Midt i det hele er der mor, der er ejendomsmægler, lystløgner og ikke så lidt gavmild med livserfaring og gode råd. Desværre ikke altid så brugbare for vores hovedperson.

Stine Pilgaard (f.1984) er uddannet fra Forfatterskolen i 2010. 'Min mor siger' er hendes første roman.

Giv din vurdering af 'Min mor siger' herunder. Det er også her, bibliotekerne videregiver reaktioner fra deres læseklubber og kan skrive, hvor mange stjerner, de giver bogen. Vær opmærksom på, at det ikke er via debatmodulet her, at semifinalisterne findes.