Syretortur og sultne rotter sætter stemningen i fransk krimi

Pierre Lemaitres krimier er ikke for sarte sjæle. Men det er værd at læse sig igennem scenerne med syretortur og rotter på lur efter menneskekød, for Pierre Lemaitre er ikke uden grund blevet fransk krimilitteraturs internationale stjerne. DR Krimiklubben læser nu hans gennembrud 'Alex'.

Pierre Lemaitre er kendt for sin serie om efterforskeren Camille Verhoeven.

Mød Camille Verhoeven. Fransk vicekommissær og efterforsker. Kun knap halvanden meter høj og indehaver af et talent for at tegne, et løbsk temperament og en frygtelig tragedie med i bagagen.

Camille Verhoeven er den gennemgående figur i Pierre Lemaitres trilogi med titlerne 'Irene', 'Alex' og 'Camille'. Faktisk er der fire bøger, for den lille efternøler 'Rosy & John' hører også med til serien. Lidt ligesom de tre musketerer faktisk også var fire.

I denne måned går DR Krimiklubben om bord i 'Alex'.

Kender sine klassikere

Sammenligningen med musketererne kommer Pierre Lemaitre selv med. Han er ekstremt velorienteret indenfor litteraturen og spækker sine bøger med henvisninger, for eksempel til Alexandre Dumas' klassiker. Hvis ellers man ved, hvad man skal kigge efter.

Indtil han i 50-årsalderen kastede sig over at skrive krimier, levede Pierre Lemaitre af at undervise bibliotekarer i amerikansk og fransk litteratur. I dag er Lemaitre en af Frankrigs mest kendte leverandører af krimier verden over.

Bortførelse sætter historien igang

I 'Alex' bliver Camille Verhoeven tilkaldt for at finde frem til en ung kvinde, der er blevet bortført. Et vidne har set hende blive overfaldet og kørt væk, men ingen ved, hvem hun er, eller hvor hun er blevet af.

Mens Verhoeven og hans brogede flok af kolleger leder efter hende, får læseren i glimt at vide, hvad der sker med den kidnappede kvinde. En tilsyneladende gal mand har spærret hende inde i et bur og efterladt hende til sult, tørst og en flok sultne rotter.

Men, men, men... Hverken kidnapning, den unge kvinde eller de bagvedliggende motiver er lige til at gennemskue. Efterhånden som Verhoeven arbejder sig gennem sagen, bliver der vendt op og ned på, hvem der er skyldige og ofre. Det er her, syretorturen kommer ind i billedet.

Som at læse en film

Pierre Lemaitre hører til den gruppe af krimiforfattere, som skriver meget filmisk. Der er masser af detaljerede beskrivelser. Vi er med i rummet, når den lille Camille Verhoeven bruger en lav aluminiumsstige til at træde op på, for at nærstudere et vægkort over Paris og bortførerens mulige rute gennem byen.

Forfatteren elsker danske krimiserier som Broen og Forbrydelsen, og har tidligere suppleret sin indtægt med at skrive manuskripter til tv og film, fortæller Francois Barjot, litteraturmedarbejder på Det franske institut i Danmark.

- I dag hører Pierre Lemaitre til i den lille gruppe på bare 4 procent af de franske forfattere, som rent faktisk kan leve af at skrive, lyder det fra Francois Barjot.

'Alex' er også allerede blevet til et amerikansk filmprojekt, hvor Pierre Lemaitre har skrevet manuskriptet sammen med den kommende instruktør. Men selv om projektet har været undervejs i nogle år, er den endnu ikke dukket op i biograferne.

Hvis du vil vende din oplevelse med at læse 'Alex' med andre læsere, kan du diskutere bogen via DR Krimiklubbens online fællesskab her.