TÆNKEPAUSE: Nydelse. Åh, mmm – av!

Vi elsker at nyde. Og nydelse er meget mere end den fysiske oplevelse af en dejlig berøring på huden eller en lækker smag af chokolade i munden. Andre menneskers reaktioner på din nydelse er afgørende for, hvordan du oplever nydelsen, skriver forfatter og Ph.d. Rasmus Ugilt.

Hvad nyder du i allermest? Er det en plade chokolade, at dyrke sex - eller måske påførelsen af voldsom smerte i en SM-klub?

Lige gyldigt hvad der giver dig nydelse, er følelsen ikke bare en lækker smag eller oplevelse, som udløser en kemisk ’belønning’ i hjernen.

Det er ellers naturvidenskabelige forskeres forklaring på nydelse: At for eksempel chokoladens fedt og sukker aktiverer bestemte centre i hjernen, og at en lille ’belønnings-følelse’ bliver aktiveret.

Men nydelse er langt mere komplekst en det, er en af pointerne i ’Nydelse’ af Rasmus Ugilt, som er september måneds 'Tænkepause'.

Tænkepauser’ er en bogserie om faglige emner udgivet af Aarhus Universitetsforlag.

Nydelse er social

Nydelse er også påvirket af vores egen og andres reaktion på øjeblikket, hvor vi nyder, af vores tanker om nydelsen og oplevelse af den, skriver Ph.d. i filosofi, Rasmus Ugilt, i ’Nydelse’

- Nydelsen er et socialt og mentalt fænomen i lige så høj grad, som det er et fysisk og kropsligt fænomen.

For at vende tilbage til chokoladen: Sukkeret og kakaosmørret udløser en kemisk belønning i kroppen og dermed følelsen af nydelse.

Flovhed eller mere nydelse?

Men hvad hvis du stod dér med munden fuld af chokolade, som egentlig var gemt til en anden, og du så blev opdaget med chokolade i mundvigen? Så ville nydelsen måske blive erstattet af flovhed.

Eller også ville nydelsen blive endnu større, fordi du blev afsløret i noget forbudt, og dén der afslører dig smiler skævt og siger ’skurk’ med et glimt i øjet, forklarer Rasmus Ugilt.

Oplev foredrag

Hvis du vil opleve Rasmus Ugilt fortælle om nydelse, sker det følgende steder:

14/9 Holbæk bibliotek kl. 19.

17/9 Billund Bibliotek kl. 19.30.

23/9 Nykøbing Falster Bibliotek kl. 19.

8/10 Christianshavns bibliotek kl. 18.

Læs, lyt, download, debatér

Læs Tænkepausen om nydelse, hvis du for eksempel vil vide mere om, hvordan det kan være endnu mere nydelsesfuldt aldrig at have sex end at have sex. Eller hvorfor den voldsomme smerte af et piskeslag i en SM-klub kan være mindst lige så nydelsesfuldt som smagen af chokolade.

Du kan få fat i Tænkepausen om nydelse via denne side. Her er både mulighed for at downloade og streame lydbogen, samt for at hente bogen som PDF-fil.

Tænkepausen kan downloades gratis som e-bog her.

God fornøjelse!

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk