Testklubbens læseplan: Seks bøger om det at være menneske

Om lidt går vi ind i et nyt år. Det betyder selvfølgelig en ny læseplan i Testklubben, som byder på seks vidt forskellige bøger om alt det smukke, svære, gribende og grusomme ved at være menneske.

Foråret er fuld af begyndelser. Derfor er det heller ikke tilfældigt, at Testklubben er en forårslæseklub, for det er her, vi læser alt det nye, spændende, spirende og ukendte.

I 2016 læser vi seks bøger, der handler om den menneskelige eksistens og vores relationer til hinanden.

Vi skal bl.a. med på en jagt, der løber grusomt af sporet, læse nobelprisvindende beretninger om kvinders liv ved fronten og dykke ned i det tabuiserede svære ved at være mor. Men der bliver også plads til godhed, humanisme, poesi og andre former for trods.

Januar: 'Vinternoveller' af Ingvild H. Rishøi

Inden det bliver rigtig forårslunt, er der lige januar (og februar... og marts). Godt vi læser den norske forfatter Ingvild H. Rishøis 'Vinternoveller'.

Det er nemlig tre fortællinger om mennesker, der på den ene eller den anden måde er sårbare, utilpassede eller hjælpeløse - en fattig mor, en nyligt løsladt far, en desperat storesøster - men som alligevel finder en vej, da fremmede rækker ud og hjælper dem.

Februar: 'Goat Mountain' af David Vann

Som skarpt kontrast til januars vinternoveller, tager vi til februar på hjortejagt på Goat Mountain i Californien.

Året er 1978, og tre generationer af mænd skal på en weekend indvie den yngste i de voksnes rækker. En overgangsrite som indebærer at skyde et dyr og spise dets lever.

Men hjortebukke er ikke alt, der bliver skudt på Goat Mountain, og romanen er et knugende og nådesløst indblik i menneskets rå natur.

Vi læser 'Goat Mountain' i forbindelse med Kbh Læser, hvor temaet i år er 'Mænd'.

Marts: 'Poesi og andre former for trods' af Adda Djørup

I novellerne i Adda Djørups 'Poesi og andre former for trods' møder vi en kvinde, der med køligt, næsten nydelsesfuldt overlæg slår en mand ihjel.

Der er også kvinden, der efter to dødsfald og en fødselsdepression forsøger at holde sammen på sig selv og sit liv. Og ind imellem er der 240 cokebefængte svin og en masse andet godt at komme efter.

Adda Djørup skriver om menneskers liv i yderkanterne, der hvor det bliver rigtig rædsomt, rigtig sjovt, rigtig smerteligt, rigtig tåkrummende.

April: 'Krigen har ikke et kvindeligt ansigt' af Svetlana Aleksijevitj

Med 'Krigen har ikke et kvindeligt ansigt' giver Svetlana Aleksijevitj stemme til alle de kvinder, der kæmpede for Sovjetunionens Røde hær under 2. verdenskrig, men hvis historier, vi aldrig har hørt.

Det er de virkelige fortællinger om livet ved fronten for kvinder, der både var soldater, men også elskerinder, døtre og mødre med håb og drømme for fremtiden.

Svetlana Aleksijevitj modtog i år Nobelprisen i litteratur for 'Utopiens stemmer', som 'Krigen har ikke et kvindeligt ansigt' er en del af.

Maj: 'Mado' af Hanne Højgaard Viemose

'Mado' er en roman om det at være mor, det at være sig selv, og det ikke at vide, hvad det 'selv' er. Om angst, ensomhed og tvivl, men også livskraft og fandenivoldskhed.

Hovedpersonen kalder både sig selv for Hanne, Hannah og Anne, og hun får et barn i Korea, som hun forlader, men som bliver ved med at hjemsøge hende i hendes liv i Gellerupparken i Aarhus og på Island.

'Mado' er konglish, som er en blanding af engelsk og koreansk, og det betyder både mor og morder.

Juni: 'Over det kinesiske hav' af Gaute Heivoll

Lige før 2. verdenskrig åbner et norsk ægtepar deres hjem for mentalt handicappede mennesker, der har brug for pleje. Galehuset, som det kaldes, bliver snart hjemsted for sindsforvirrede børn og voksne.

Mange år senere kigger et af parrets egne børn tilbage på tiden i huset, hvor man ikke talte med børn om deres følelser og tanker. Selv ikke, da tragedien ramte og mærkede dem alle for livet.

Gaute Heivolls 'Over det kinesiske hav' er en grundhumanistisk fortælling om kærlighed og menneskelige bånd.

Som altid debatterer vi alle bøgerne i Testklubbens debatter på litteratursiden.dk.

Facebook
Twitter