Thomas Skovs ungdomsbog: I skriveeksil på Hald Hovedgaard

Thomas Skov er igen på tur for at få hjælp til sin ungdomsbog fra unge i hele landet. Imellem besøg på Viborg Katedralskole og Vedersø Idrætsefterskole overnattede han på Hald Hovedgaard for at snuse til forfatterlivet i de helt rigtige rammer.

Thomas Skov har fundet sig til rette i Hald Hovedgaards bibliotek. (Foto: © Maria Brandt-Madsen)

- Hvor meget kan jeg regne med at få skrevet, mens jeg er her? Hvor meget skriver andre forfattere?

Ordene er Thomas Skovs, og de falder i Riddersalen på Hald Hovedgaard. Bestyrer Peter Q. Rannes er ved at vise rundt i de gamle omgivelser, der i dag fungerer som refugium for forfattere, oversættere og illustratorer.

- Det er meget forskelligt. Nogle skriver én håndskrevet side om dagen, andre skriver en hel romans råmateriale på en måned. Man er væk hjemmefra og her er ikke noget fjernsyn. Når man er her, så skriver man.

Skriv hvor som helst, når som helst

Thomas Skov er blevet installeret i et af forfatterværelserne, hvor han med udsigt til Hald Sø kan skrible løs.

- Dem der virkelig har brug for at dykke ned i stoffet og fordybe sig, de sidder på værelserne, fortæller Peter Q. Rannes.

- Men nogle rykker ud. Man kan sidde i Riddersalen eller i biblioteket, og der er også nogle, der sidder ude under træerne eller på terrassen. Man må skrive hvor som helst, når som helst, 24 timer i døgnet.

Må de unge komme på besøg og hjælpe?

- Nu skriver jeg jo den her bog sammen med unge i hele Danmark. Kunne jeg invitere dem allesammen herud, så de kan hjælpe mig? spørger Thomas Skov.

Det mener Peter Q. Rannes nu ikke ville fungere:

- Vi har lidt strikse adgangskrav. Man skal have udgivet noget, og der skal ikke være for mange mennesker herude på én gang. I jeres projekt er du jo både en slags redaktør, der samler stof ind fra de unge, men du er også forfatter, der skal sidde og skrive. Så det er vigtigt, at du får ro.

Thomas Skov tager computeren under armen og går op ad trappen mod biblioteket helt oppe under spærene. På jagt efter roen og den hele rigtige krog, hvor han kan skrive videre.

Hjælp Thomas Skov

Du kan være med til at bestemme, hvad der sker her fra.

Thomas Skov skriver nemlig bogen sammen med alle unge i hele Danmark. Du kan både møde Thomas Skov rundt omkring i landet og være med på de sociale medier, hvor du kan give ham feedback eller nye ideer.

I faktaboksen til venstre kan du se, hvor Thomas skal hen næste gang, og hvordan du kan være med digitalt.

Du kan også følge projektet på dr.dk/bog.

  • Thomas Skov ankommer til Hald Hovedgaard. (Foto: © Maria Brandt-Madsen)
  • Hald Hovedgaard set fra haven. (Foto: © Maria Brandt-Madsen)
  • Thomas Skov og Peter Q. Rannes i Hald Hovedgaards ridersal.
  • Udsigten fra Hald Hovedgaards bibliotek. (Foto: © Maria Brandt-Madsen)
  • Baghaven til Hald Hovedgaard (Foto: © Maria Brandt-Madsen)
  • Peter Q. Rannes viser Thomas Skov rundt i biblioteket på Hald Hovedgaard ved Viborg.
1 / 6