Tove Ditlevsen: 'Barndommens gade'

I Esters gade hænger de arbejdsløse på gaden med hænderne dybt begravet i lommerne, de unge svende med kasketten i nakken råber op og ryger cigaretter, småpigerne bytter nipsenåle ved skraldespandene, og konerne sladrer hos bageren.

'Barndommens gade' af Tove Ditlevsen er månedens bog i DR Klassikerklubben.

'Barndommens gade' af Tove Ditlevsen er månedens bog i DR Klassikerklubben. Bogen viser en arbejderpiges tanker, længsler, håb og frygt.

Hovedpersonen, den sarte og tænksomme Ester, der ligesom forfatteren er barn af stenbroen, kæmper på samme tid for at passe ind og for at skille sig ud.

Frisk eller daggammelt brød

I 'Barndommens gade' bor Ester i et baghus på Vesterbro sammen med sine forældre og broren Carl i en trang toværelses lejlighed. Om natten sover hun på en feltseng ved siden af forældrenes seng. Sådan bor alle de andre i kvarteret også.

Måske netop derfor bliver de små forskelle umådeligt vigtige. Der er i Esters bevidsthed en verden til forskel på, om man bor i den fine eller den slemme ende af gaden, om man bor i for- eller baghuset, og om man køber frisk eller daggammelt brød.

Pigeliv og pigelogik

Esters bedste veninde er Lisa, og de er sammen i gaden hver dag efter skole. Selvom de går på samme skole er de ikke sammen i skolegården. Gadens pigelogik foreskriver, at man aldrig leger med nogen fra en anden klasse på skolen.

Reglen om, at kun beskidte og fattige piger får lus hører til samme pigelogik. Altså lige til klassens smukkeste, rigeste, dydigste og populæreste pige får lus. Så er en luserede på hovedet højeste mode!

Forgabelse

Ester er betaget af veninden Lisa, der er listigere, modigere og kønnere end hende selv. Hun ser på hende med en beundring, der ikke adskiller sig sønderligt fra forelskelsen.

Ester er også forgabt i den unge lærerinde frk. Herborg. Hun ønsker sig inderligt at gøre sig bemærket i lærerindens øjne og dagdrømmer om at gøre noget rigtig slemt, så hun fuld af fortrydelse og skam kan modtage frøkenens trøst.

Den mystiske kvindelige kraft

Senere er det drengenes og mændenes opmærksomhed, Ester higer efter. Hun ønsker sig inderligt den mystiske kvindelige kraft, der kan gøre mænd vanvittige.

Derfor tager hun sin chefs seksuelle tilnærmelser som et kompliment og et tegn på, at hun er værd at efterstræbe - ikke som det overgreb, de reelt er.

Sig din mening

I 1986 blev 'Barndommens gade' filmatiseret med en purung Sofie Gråbøl i hovedrollen. Synes du filmen lever op til bogen, eller gav filmen dig lyst til at læse bogen? Vær med i debatten om både filmen og bogen på Litteratursiden.dk.

FacebookTwitter