Var model som teenager: - I dag føles det som et overgreb

Forfatter Kristina Stoltz ville ikke tillade sine egne børn at blive modeller eller være med i talentkonkurrencer. For hende er teenage-årene en sårbar periode, hvor man kan blive skadet af at blive målt og vejet på sit udseende.

Forfatter Kristina Stoltz er nomineret til DR Romanprisen 2017 for sin roman 'Som om'. I den beskriver hun den sommer, da 14-årige Fanny træder de første skridt ind i livet som voksen. (Foto: diana bach)

Forfatteren Kristina Stoltz fuldstændig klar i mælet.

Hvis en talentspejder eller en film og tv-caster skulle få øje på hendes to egne børn, en pige og en dreng på 7 og 11 år er hun ikke i tvivl om, hvad hun skulle svare.

- Det bliver et nej til at lade dem stå foran kameraet eller på scenen. I hvert fald indtil de bliver 18 år og selv må bestemme, siger Kristina Stoltz der er nomineret til DR Romanprisen 2017 for sin bog 'Som om'.

Hun blev selv opdaget som model i teenagerårerne og så brugte hun også en stor del af sit ungdomsliv på moderne dans.

Hun husker årene som vanskelige og på nogle måder svære at ryste af sig. Hun var omgivet af folk, der fandt hende indtagende,

-Det var en lidt svær blanding. Jeg dansede og optrådte og var meget eksponeret, og det var dårligt for mig. I dag føles det nærmest som et overgreb, selvom der ikke var noget decideret overgreb, siger Kristina Stoltz i dag.

Teenagetiden er en gave til forfattere

I Kristina Stoltz roman 'Som om' følger vi hovedpersonen Fanny, der som voksen forfatter lever i en familie med to små børn. Men en pludselig opstået øjensygdom får hende til at isolere sig. Og sammen med Fanny glider vi ind i erindringen om en sommer, da hun var 14 år og alene hjemme i den brogede Københavner-bydel Christianshavn.

Gennem Fanny oplever vi teenage-tiden i en familie præget af frisind, politisk engagement og kærlighed, men også af psykisk sygdom, misbrug og uklare rammer.

Faren er psykisk syg og veksler mellem sorte og hvide perioder. Når han er manisk, vækker han Fanny om natten for at tage hende med i byen på Christianshavn. Den chance lader Fanny ikke gå fra sig, selv om det også betyder hun må lyve for sin mor.

Tidlig eksponering kan ende galt

Inspirationen til Fanny kommer fra Kristina Stoltz egne teenageår.

- Der er masser af brændstof for en forfatter i at række ud efter teenage-årenes voldsomme energi og livsmod, for de unge er samtidig ramt af usikkerhed og tvivl, siger Kristina Stoltz, der mener at nutidens mediebillede er en kæmpe udfordring for teenagere.

- I dag er mulighederne for at komme med i for eksempel talentshows, modelprogrammer eller MGP meget større, end da jeg var barn. Det er ikke sundt for nogen, tror jeg, når man er et ungt menneske og hele tiden bliver bedømt på om du er smuk, grim eller dygtig til at bevæge din krop på den rigtige måde. Det var i hvert fald meget usundt for mig.

- For nogle går det godt, for andre går det ikke godt, og der er ingen grund til at gamble med det.

Kristina Stoltz synes, hun har set mange eksempler på folk, der har været eksponeret for tidligt og ikke kunne tåle det.

For hende selv gik det knap så galt:

-Jeg formåede at trække mig ud af modebranchen tidsnok til ikke at blive helt korrumperet af det.

Vil du være med i DR Romanklubben eller en anden af DRs læseklubber? Du kan læse mere om klubberne her.

Du kan også høre indslaget fra P1 Eftermiddag, hvor en læser fra DR Romanklubberne fik mulighed for at stille spørgsmål direkte til Kristina Stoltz. Klik her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk