Vi er polygame når vi læser

Selv om vi elsker at læse på mobil og tablet, betyder det ikke, at vi har droppet bogen. Vores læselyst er bare spredt mere ud

På Krimimessen i Horsens købes der bøger både i fysisk- og i ebogsform. Fotograf: Anne Sofie Elkjær Hemdorff

Hvis du troede, at fremtidens litteratur skulle opleves via elektroniske medier, så tro om igen. Da den digitale revolution for alvor rullede ind over os for små ti år siden og gav os apparater som Kindle og Ipad'en, var der mange, der spåede bogens snarlige død.

Men forudsigelserne fra dengang i 2007-2010 har vist sig ikke at holde stik. Den fysiske bog med smukke omslag, forfatterportrætter og æselører lever i bedste velgående.

Sådan lyder det fra litteraturhistoriker Tore Rye Andersen fra Aarhus Universitet. Han har fulgt udviklingen i fordelingen mellem fysiske bøger og læsning via ebøger og lydbøger. Efter en stejl stigning, er ebogens indhug på bogmarkedet nu begyndt at flade ud.

Bogen i bilen, på cyklen og i madlavningen

- Frygten for, at den fysiske bog forsvinder, har vist sig ikke begrundet. Vi kan se, at andre medier overtager en del af læsningen, men det er som supplement til bogen, ikke erstatning for den, siger Tore Rye Andersen, der lørdag deltager i P1’s Litteraturfestival.

De nye platforme for litteraturen har endda betydet, at vi i dag læser på tidspunkter, hvor vi ikke tidligere havde mulighed for at nyde fortællingerne. For eksempel når vi kører bil, hvor lydbøgerne giver pendlerne et skud ordkunst med på vejen.

Men mens Tore Rye Andersen tager godt imod litteraturens mange nye platforme, er cand.mag i dansk og retorik Katrine K. Pedersen mere bekymret.

Til forsvar for ’unitasking’

- Det er rigtigt, at de digitale medier har gjort det muligt for os at proppe litteraturen ind i alle former for pauser. Vi hører lige et kapitel af en lydbog, mens vi cykler eller laver mad. Men det er en illusion, at vi kan multitaske uden problemer. Der er forskning, der viser, at multitasking sætter vores IQ ned på niveau med et 8-årigt barn. Vi er ikke indrettet til at kunne bevæge os rundt i trafikken og samtidig fordybe os i bogens sprog og fortælling, siger Katrine K. Pedersen.

Katrine K. Pedersen har skrevet debatbogen 'Phono Sapiens' - Det langsomme pattedyr på speed, hvor hun beskriver, hvordan vi lever i et regime, hun kalder "multitasking madness". Vi tror, at vi kan gøre flere og flere ting på samme tid, ikke mindst efterhånden som mobilen bliver udbygget som redskab.

- Unitasking, at være til stede i een ting ad gangen, bliver sværere, når vi lever i et Haiku-format. Men der er stadig mange mennesker, der kræver at opleve et nærvær. Og det får man blandt andet ved at sidde med den fysiske bog, lyder det fra Katrine K. Pedersen.

Serierne smitter af på bøgerne

De digitale platforme har altså langt fra udkonkurreret bogen eller vores behov for den litterære fordybelse. Men de har påvirket indholdet af bøgerne, mener Tore Rye Andersen.

Nogle bøger forsøger at ligne tv-serier. Som eksempler nævner han bøger som Jennifer Egans 'Tæskeholdet banker på' og Garth Risk Hallbergs 'Byen Brænder.'

- Bogbranchen kæmper med andre medier om vores opmærksomhed, ikke mindst tv-serierne. Vi ser, at forfatterne har delt sig op i forskellige grupperinger med hver deres strategi for, hvordan bøgerne fortsat kan være vedkommende for læserne.

- Nogle forfattere forskanser sig og mener, at bøgerne skal tilbyde de gamle dyder som fordybelse og elegance i sproget. Mens andre kæmper for publikum ved at være underholdende og ligne tv-serier i form og opbygning.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter