Kulturkommentator: Sexanklager mod Bill Cosby er et chok for det sorte amerika

- Vi har set, hvordan rene påstande kan vælte selv de største stjerner. Derfor kan det her afgøre, om Bill Cosby bliver husket som voldtægtsmanden eller som showbiz' svar på Obama, siger Niels Frid.

Fem kvinder er trådt frem med anklager mod Bill Cosby om seksuelle overgreb, der angiveligt har fundet sted mellem 1969 og 1982. (Foto: Lucas Jackson © Scanpix)

Bill Cosby.

Mange ser den 77-årige mand som den sorte middelklasses store helt - showbiz' svar på Obama. Men i disse dage står hans eftermæle på spil. Og resten af hans tilværelse.

Flere end 16 kvinder har anklaget den berømte amerikanske komiker for at have bedøvet og derefter voldtaget dem. Overgrebene skal være sket, da kvinderne - de fleste af dem purunge - prøvede at få foden indenfor i film og tv-branchen for flere årtier siden, men intet er bevist.

Sagen får dog kæmpe betydning for Bill Cosby, siger DR's kulturkommentator, Niels Frid.

- Hvis det her er sandt, så er det slut med Cosbys karriere. Med 'The Cosby Show' har han lavet verdens måske største tv-show. Og han har tjent så mange multimillioner, at han ikke behøver at tænke på penge. Men hans eftermæle… Det er det, der står på spil.

Et chok for det sorte Amerika

Bill Cosby er kommet ud i sit livs stormvejr efter beskyldningerne om sexovergreb. Og de nye anklager bliver fremsat samtidig med, at komikeren indleder en omfattende comeback-turné. Den er nu ramt af massive aflysninger, og det ene store tv-show efter det andet aflyser deres interviews med Cosby.

Anklagerne om sex er for simpelthen for meget for Amerika, siger Niels Frid:

- Det er et chok for hele det sorte Amerika. Cosby var en af de første sorte skuespillere, der fik roller i Hollywood. Han fik sig eget mainstream tv-show og slog igennem. Han var et forbillede for en hel generation af middelklasse afroamerikanere, men viser han sig at være sexist, så er drømmen brast, lyder vurderingen fra DR's kulturkommentator.

De første, der anklagede Bill Cosby for sexovergreb, var tre navngivne kvinder: en kendt journalist og to modeller - den ene verdensberømt. Og det kan skandalisere ham. Uanset om der er noget i anklagerne eller ej, siger Niels Frid.

Minder om Michael Jackson-skandale

Derfor er Bill Cosby også ekstra opmærksom på at få sagen glemt.

I et interview med nyhedsbureauet AP spurgte journalisten for eksempel Bill Cosby, om han ville kommentere på anklagerne mod ham. Det ville han ikke. Men bagefter ville Cosby lige sikre sig, at hans svar 'no comments' ikke blev vist nogen steder.

- Med Michael Jackson har vi set, hvordan rene påstande kan vælte selv de største stjerner. Derfor er Cosby meget, meget optaget af at få inddæmmet det her, inden det går galt, siger Niels Frid.

Bill Cosby har gennem de seneste uger nægtet at forsvare sig mod anklagerne. Hans advokat, John P. Schmitt, udsendte dog denne kortfattede pressemeddelelse:

- Over de seneste uger er årtier gamle miskrediterende anklager mod Mr. Cosby dukket op igen. Det, at de bliver gentaget, gør dem ikke sande. Mr. Cosby har ikke i sinde at værdige disse anklager en kommentar, lyder det fra advokaten.

Ånden er ude af lampen

Og selvom der måske aldrig bliver rejst nogen egentlig sag mod Bill Cosby - og han dermed aldrig får chance for at bevise sin uskyld - så vil hans omdømme og liv blive mærket, vurderer Niels Frid.

Nøjagtig som Michael Jacksons.

- Ånden er ude af lampen. Rygterne er der, og tvivlen vil nok altid være der, hvis ikke anklagerne bliver modbevist. Nu er eftermælet afgørende. Vil han blive husket som voldtægtsmanden eller som den første store sorte tv-personlighed - showbiz' svar på Obama? Cosby vil selvfølgelig det sidste. Og det kæmper han for, siger Niels Frid.

Bill Cosby har blandt andet aflyst sit besøg hos talkshow-værten David Letterman, som var planlagt til onsdag aften.

FacebookTwitter