Kulturminister Bertel Haarder vil lave ny kulturkanon

Den tidligere kulturminister Brian Mikkelsens kulturkanon var ikke bred nok, mener Bertel Haarder. Han vil nu skabe en ny kanon med befolkningens hjælp.

- Det var mig, der startede projektet, siger Bertel Haarder til Politiken om den omdiskuterede nationale kanon, der blev lanceret af daværende kulturminister Brian Mikkelsen. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Efter en litteraturkanon, kulturkanon, historiekanon og demokratikanon er turen nu kommet til en kanon for vores mentale arvegods.

Et nyt kanonprojekt fra kulturminister Bertel Haarder (V) skal sætte fokus på alt det i vores fælles danske kulturarv, der ikke kan måles og vejes. Det skriver Kristeligt Dagblad.

- Kanontanken er god, fordi den er med til at understrege, at noget er bedre og vigtigere end andet, men også fordi det er med til at skabe en væsentlig debat om, hvad der skal med, siger Bertel Haarder til avisen.

Ministerens kanonprojekt skal ”løfte kendskabet til og stoltheden over alt det, der er værd at bevare i dansk kulturarv”.

Højskolebevægelsen som kulturarv

Bertel Haarder fortæller, at han fik idéen, da Danmark senest fik optaget Christiansfeld og de nordsjællandske parforcejagtlandskaber som del af Unescos verdenskulturarv.

Han nævner også, at et flertal blandt Dagbladet Politikens læsere i den forbindelse udnævnte højskolebevægelsen som Danmarks vigtigste bidrag til verdenskulturen.

Selv ønsker han ikke på nuværende tidspunkt at sige mere om indholdet af en kommende kulturarvskanon.

Hele befolkningen skal kunne indstille, hvad de mener, er vigtigst, hvorefter fagfolk på den baggrund kan udarbejde en kanon, siger kulturministeren, som lancerede sin kanonidé i et interview i Politiken i går.

DR Kultur