Kulturminister om Louds lyttertal: 'Fuldstændig utilfredsstillende'

Flere politikere spurgte i et samråd ind til, hvorvidt det er muligt, at Radio Loud skal tilbagebetale støtte.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) håber, man i fremtiden kan ændre måden, man laver udbud af radiokanaler på. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Ritzau Scanpix)

Radio Loud fik på puklen, da flere medieordførere i formiddag havde sendt kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samråd om radiokanalen.

Det var ministerens første Loud-samråd, siden hun overtog for Joy Mogensen (S).

Flere af medieordførerne havde taget Radio- og tv-nævnets redegørelse med under armen, hvor Radio Loud fik "usædvanlig skarp kritik". I afgørelsen fra 4. oktober blev det blandt andet nævnt, at Radio Loud ikke levede op til "væsentlige punkter" i de krav, som der blev stillet.

Blandt andet kunne det ikke betegnes som live, når kanalen ellers sendte live-udsendelser, og det var også galt med den geografiske forankring. Radiostationen levede nemlig ikke op til sin forpligtelse om at have journalister ansat i fire byer rundt i landet.

Desuden blev Radio Louds lave lyttertal også nævnt gentagne gange under samrådet.

Ikke tilfredsstillende lyttertal

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen kaldte det ærgerligt, hvor få lyttere Radio Loud har haft i målgruppen.

- Selvfølgelig er det fuldstændig utilfredsstillende, at vi har en offentlig finansieret radiokanal for masser af offentlige skattekroner, der har så få lyttere, som tilfældet er, sagde hun.

Flere borgerlige politikere kredsede blandt andet om, hvorvidt Radio Loud skulle tilbagebetale støtte eller betale dagbøder for ikke at overholde kravene.

En af dem var Kulturudvalgets formand, Hans Christian Schmidt fra Venstre, der sammenlignede situationen med, at man ikke har fået den vare, man har bestilt, og det derfor var normalt, at man fik pengene retur.

Jan E. Jørgensen fra Venstre sammenlignede situationen med Radio Loud med et bilkøb, der endte helt galt. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix Denmark)

Også De Konservatives kulturordfører, Birgitte Bergman, og Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt spurgte ind til mulighederne for en eller anden form for tilbagebetaling.

Venstres kulturordfører, Jan E. Jørgensen, sammenlignede situationen med et ualmindelig dårligt køb hos en bilforhandler.

- Det svarer til, at man køber en bil, men det viser sig, den ikke kan køre, sagde han.

Vil ændre udbudsproces i fremtiden

Til det svarede Ane Halsboe-Jørgensen, at det ikke er praksis, at Radio- og tv-nævnet stiller tilbagebetalingskrav.

Kulturministeren var dog enig i, at det er nødvendigt at ændre på den måde, hvorpå radiokanaler kommer i udbud i fremtiden. Blandt andet undrede hun sig over, at der ikke var sat et minimumskrav om lyttertal.

- Hele det her forløb giver i mine øjne anledning til, at vi overvejer, hvordan vi gør det her fremadrettet, sagde hun og nævnte blandt andet flere krav som en mulighed.

Radio Louds programdirektør, Simon Andersen, ønsker ikke at udtale sig om sagen på nuværende tidspunkt.

Radiokanalen har en frist på fire måneder til at rette op, og sidste uge kom det frem, at radiokanalen er i gang med nye tiltag.

Man ønsker blandt andet at foretage et navneskift, så radioen fra det nye år ikke længere hedder Radio LOUD, men i stedet 24syv.

Desuden vil Berlingske Media købe 91 procent af aktierne i selskabet bag radiokanalen, hvis Radio- og tv-nævnet nikker ja til opkøbet. I øjeblikket har mediekoncernen en ejerandel på 40 procent.

Om Radio Loud

  • Radio Loud blev en realitet, efter at den vandt Kulturministeriets udbud om en ny digital radiokanal i efteråret 2019.

  • Radio Loud er en tale- og kulturradio, som vil producere konstruktiv journalistik, der især henvender sig til 15-32-årige.

  • Radio Loud består af en kreds af ni lokalradiostationer, blandt andet Radio Diablo i Svendborg.

  • Fra 1. november bliver Berlingske Media efter planen en del af ejerkredsen.

  • Kanalen gik i luften 1. april 2020 som digital radio. Udsendelserne kan findes på www.radioloud.dk.

  • Radio Loud er indtil videre sikret sendetilladelse i fire år. Med tilladelsen følger en årlig støtte på 70 millioner kroner.

  • Radio Loud har fået hård kritik for sin mangel på lyttere, og Radio- og tv-nævnets afgørelse om at give udbuddet af den nye DAB-kanal til Loud fik også hård kritik. Kilder: Radio Loud, Journalisten. Kilde: /ritzau/

FacebookTwitter