Kulturminister: Racisme kan undskyldes

Der skal være en tolerancegrænse over for racisme og homofobi samt skældsord generelt i sportens verden, mener kulturminister Uffe Elbæk (R).

En verbal tilsvining omkring hudfarve eller seksuel orientering under en fodboldkamp skal der være plads til i ny og næ.

Det mener kulturminister Uffe Elbæk (R).

- Der skal være en vis tolerance, hvor man forstår, at der kan ryge en finke af panden under særligt pressede situationer. Det er der jo tit på banen, siger Uffe Elbæk og fortsætter:

- På alle mulige andre arbejdspladser er der en tolerance for, at man kan komme til at sige noget dumt, hvilket man efterfølgende pænt må sige undskyld for. Det samme må gælde inden for fodboldens verden, siger Uffe Elbæk.

Der skal være et frirum

Ministeren vurderer også, at det vil være svært at finde en passende straf.

- Jeg ville som dommer nok vurdere i den konkrete situation, om det var noget, jeg skulle agere på eller ikke agere på.

- Der må være noget frirum, for det er meget afhængigt af den konkrete situation. Vi skal passe på ikke at lovgive for meget på området og skabe for mange regler.

- Man skal i hvert fald have nogle klare forestillinger om, hvordan man vil lave konsekvens på det, for hvis du laver en regel uden konsekvenser, så dur det ikke, siger Uffe Elbæk, der selv er homoseksuel.

Racisme forsvinder ikke

Ministeren gør det dog klart, at han helst ser racisme og homofobi fjernet helt, men at det næppe sker. Det er dog ifølge Uffe Elbæk vigtigt at belyse emnet hele tiden.

- Vi har de kulturkonflikter, som vi har i samfundet, og det ser vi også i det sportslige miljø. Men vi skal gribe ind over for alle slags fordomme. Om det handler om etniske eller seksuelle fordomme, er lige meget.

- Som klub, spillerforening og politiker skal man klart sige, at det er sådan og sådan, musikken skal spille, og at vi ikke finder os i de ting.

- Vi skal behandle hinanden ordentligt. Spørgsmålet er så, hvad vi skal gøre ved det? Der er brug for, at vi siger fra over for sådanne ting, lyder det fra Uffe Elbæk.

Sepp Blatter: Ingen racisme i fodbold

I november skabte præsidenten for det internationale fodboldforbund (Fifa), Sepp Blatter, problemer for sig selv, da han i et interview med CNN kategorisk benægtede, at der var racisme inden for fodbold.

Fodboldlandstræner Morten Olsen sagde senere i november til B.T, at racisme kunne finde sted i kampens hede, uden at det nødvendigvis skulle blive en stor sag. Den udmelding kritiserede Spillerforeningen ham for.

Påstand mod påstand

Noget af det mest vanskelige ved racisme eller homofobi er at bevise, at det faktisk har fundet sted. Det bliver hurtigt påstand mod påstand.

- Det er svært at forfølge dette juridisk. Det handler om at køre nogle offentlighedskampagner, hvilket englænderne for eksempel har gjort, siger Uffe Elbæk.

Netop i England skete der noget på racismefronten i december.

Retssag mod Chelsea-anfører

Liverpool-angriberen Luis Suárez fik otte spilledages karantæne og en bøde på 350.000 kroner af det engelske fodboldforbund (FA) for racisme mod Manchester Uniteds Patrice Evra. Den dom har Suárez anket.

Chelsea-anfører John Terry blev desuden af den offentlige anklager tiltalt for racisme mod Queens Park Rangers-spilleren Anton Ferdinand, og Terry skal i retten 1. februar, hvor sagen begynder.

/ritzau/