Kulturminister til fortvivlet kulturliv: - Regn med at lukke færre gæster ind

Kulturlivet skriger på konkrete genåbningsplaner fra Kulturministeren. Nu løfter Joy Mogensen (S) lidt af sløret.

Folketeatret i København lige nu ved at forberede den første store opsætning 'Sommer i Tyrol' efter flere måneders nedlukning. Men spørgsmålene til genåbningen hober sig op. (Foto: © Rene Kurtik)

Kulturlivet skal planlægge deres kommende genåbning med de samme restriktioner, som da de lukkede ned i december. Blot med coronapasset oveni, som en ny restriktion.

Sådan lyder det her til aften fra kulturminister, Joy Mogensen (S). Anbefalingen kommer i kølvandet på kulturlivets store fortvivelse over, at der til datoerne for genåbningerne ikke er fulgt nogle konkrete restriktioner med.

I flere måneder har der på Folketeatret i København nemlig været to helt centrale spørgsmål til kulturministeren, der har presset sig på;

Hvornår kan vi åbne op igen? Og hvordan skal det foregå?

For på trods af uvisheden har forberedelserne til teatrets helt store opsætning 'Sommer i Tyrol' skulle fortsætte ufortrødent, til der igen bliver trykket på genåbningsknappen.

Det gjorde der så forsigtigt i går, og et lettet Folketeater fik svar på sit første spørgsmål; den 6. maj kan der være premiere på 'Sommer i Tyrol', hvis alt går som det skal med smitteudviklingen.

- Det, at vi nu arbejder frem mod en dag, hvor vi måske endelig kan få lov til at spille, det betyder helt vildt meget, understreger Folketeatrets teaterchef, Kasper Wilton.

Men det sidste spørgsmål om, hvordan åbningen skal håndteres med coronapas, smitteforbyggende tiltag og kvadratmeter krav, forbliver endnu ubesvaret.

Og det gør noget nært umuligt at planlægge, hvor mange der eksempelvis kan lukkes ind til forestillingerne, lyder det fra teaterchefen.

- Vi står overfor den udfordring, at vi jo ikke ved andet, end at vi må åbne den 6. maj.

- Vi ved ikke for hvor mange, vi må åbne, hvordan folk skal komme ind eller hvor mange pladser vi må sælge, forklarer han.

- Vi aner ikke, hvilket indtægtsgrundlag vi arbejder på. Vi kender jo vores udgifter, men aner ikke, hvor mange penge, vi kan få ind - og de to ting, skulle jo gerne hænge sammen.

Minister: - Planlæg som i efteråret

Men det er der måske råd for hos Kulturminster, Joy Mogensen (S).

Hun foreslår nemlig i et interview med DR, at kulturlivet planlægger deres kommende genåbning med de samme restriktioner, som da de lukkede ned i december. Blot med coronapasset oveni, som en ny restriktion.

Det betyder altså, at kulturinstitutionerne skal planlægge efter at kunne gennemføre idrætsarrangementer, koncerter mv. på op til 500 deltagere, hvis publikum primært sidder ned på faste pladser med retning mod en scene, bane, lærred mv.

Derudover var der krav til rumstørrelserne, så der ved stående arrangementer skulle være mindst fire kvadratmeter per deltager og ved siddende arrangementer mindst to kvadratmeter per deltager.

- Mit bedste bud til teatre, spillesteder og andre, der sælger billetter, er at kigge på de restriktioner, der gjaldt, da de lukkede ned, og så planlægge ud fra det, indtil der kommer nogle klare retningslinjer, siger kulturministeren og fortsætter:

- Hvis det så viser sig, at retningslinjerne er ændret på nogen måde, så har vi vedtaget en aktivitetspulje, der gør, at man har den økonomiske sikkerhed for at kunne gennemføre forestillinger - også med tab.

Men de gældende restriktioner, som kulturinstitutionerne endeligt skal åbne dørene op til, kan godt lade vente på sig, lyder det fra ministeren.

Hun afventer nemlig lige nu, hvad det såkaldte 'sektorpartnerskab' har af input til, hvad der skal tages højde for, for at sikre gode rammer for genåbningen.

I disse sektorpartnerskaber sidder også repræsentanter fra eksempelvis teatre og spillesteder. De brancher har i parnerskabet nu mulighed for at melde ind, hvad der fungerede godt og skidt under sidste nedlukning.

De indvendinger venter Joy Mogensen nu på finder vej tilbage til Kulturministeriet.

- Det lys i mørket, der har været efterspurgt så mange gange har vi nu i genåbningsplanen. Det er en opsummering af alt det vi ved nu, og derfor går vi i gang med at konkretisere retningslinjerne så hurtigt som muligt.

- Det skal være ministerens topprioritet

Men den usikre tidsfrist falder ikke i god jord hos De Konservatives kulturordfører, Birgitte Bergman.

På et samråd med Kulturministeren i starten af marts udtalte Bergman, at hun "kogte inden i af raseri" over den manglende afklaring for kulturlivet. Og selvom de nu har fået en dato, mangler de stadig klarhed over, hvordan de skal tackle genåbningen, mener hun.

Hun vil derfor nu lægge pres på Kulturminister, Joy Mogensen (S), så der ikke går mere end nogle få dage, før der er lavet nogle retningslinjer.

- Der er virkelig behov for afklaring derude, så det har jeg en klar forventning om, at der kommer i løbet af ganske kort tid.

- Derfor mener jeg også, at det skal være Kulturministerens topprioritet og ikke trække i langdrag med rundbordssamtaler, siger hun.

Behovet for en hurtig afklaring fra ministeren bakker de op om hos regeringens støtteparti, SF.

- Jeg har fuld forståelse for de mange frustrationer, der er over de blanke pletter, der stadigvæk er uafklaret, lyder det fra partiets kulturordfører, Charlotte Bromann.

- Så jeg presser på hos ministeren for, at vi hurtigst muligt kan få fuld klarhed over restriktioner, så de kan komme i gang med planlægningen.

Bromann og SF bakker desuden selv op om en genåbning med de restriktioner, der var på kulturen i efteråret, hvis de altså er sundhedsmæssigt forsvarlige ved genåbningerne.

Vi har brug for den plan, vi er blevet lovet

Selvom ministeren nu opfordrer kulturinstitutioner som Folketeateret til at planlægge som de ville have gjort det inden nedlukningen, så skriger de og resten af branchen fortsat på konkrete retningslinjer.

Sådan lyder det fra Peter Mark Lundberg, der er direktør for teatrenes brancheorganisation, Dansk Teater.

- For alle landets teatre er problemet, at vi fik at vide, at der ville komme en plan for, hvordan Danmark skal genåbne, man vi ved stadig ikke hvad planen er, siger Peter Mark Lundberg.

- Vi har brug for den plan, vi er blevet lovet. Den kan ikke vente en måned mere, understreger han.

Peter Mark Lundberg har heller ikke meget tilovers for situationen, hvis teatrene nu blot må se smitteudviklingen an og så få stukket nogle restriktioner i hånden helt tæt på åbning.

- Vi har forståelse for, at planerne kan ændre sig, men vi har ikke stor forståelse for, at man ikke laver planerne.

- Svaret på, hvordan vi får lov at åbne udestår, så den plan vi troede, de havde brugt et halvt år på at udvikle, den er slet ikke færdig. Det kom bag på os og derfor er vores opfordring; få nu åbnet teatrene.