Kulturstyrelsen nægter at gribe ind i nedrivning af bunkere

Flere kommuner vil fjerne i alt 100 bunkere fra Anden Verdenskrig langs Vestkysten. Kulturstyrelsen har umiddelbart ingen planer om at bryde ind.

Kommunerne i Ringkøbing, Skjern, Holstebro, Lemvig og Thisted har sat penge af til at fjerne bunkere, der ligger tæt på vandet. (Foto: Foto: Hennasabel)

Kulturstyrelen har ingen planer om at gribe ind i forbindelse med, at en række kommuner langs Vestkysten planlægger at fjerne 100 ud af de cirka 600 bunkere fra Anden Verdenskrig, som ligger langs kysten.

Det fortæller Morten Stenak, der arbejder med planlægning og bygningsbevaring i styrelsen.

En arkitekt kalder ellers i dagens udgave af Jyllands-Posten det for en lemfældig behandling af den danske kulturarv, men til trods for det, så mener Kulturstyrelsen altså ikke, at det er nødvendigt at bryde ind.

Allerede fire sikrede bunkerområder

- Umiddelbart har vi ikke i sinde at gribe ind. Vi har allerede fire områder, hvor bunkerne er sikrede, og så længe de lokale museer i område ikke råber vagt i gevær, så er der ingen grund til at handle, siger Morten Stenak.

Han nævner, at flere museer allerede udstiller og dermed også sikrer Hansholmfæstningen, Tirpitz-stillingen, Bangsbofortet og et større bunkeranlæg på nordsiden af Fanø. Samtidig er store dele af kyststrækningen ejet af en række ministerier, og derfor vil de ifølge Morten Stenak ikke blive fjernet.

Bunkere ikke fredede

Allerede i 1990'erne besluttede Kulturhistorisk Kontor, som nu ligger under Kulturstyrelsen, at ingen af de tyske bunkere skulle fredes. Dermed er det altså op til ejerne af strandarealerne, hvilket primært er staten, kommunerne og i nogle tilfælde også private, som bestemmer, hvorvidt bunkerne skal fjernes eller ej.

Hvor mange bunkere skal der fjernes, før I griber ind?

- Det kan jeg ikke sige. Selvfølgelig er det problematisk, at man fjerner Anden Verdenskrigs kulturarv, men vi har også forståelse for, at man ønsker at passe på strandgæsterne. Vi har et godt grundlag i de fire bunkerområder, som er tilknyttet museerne. Så indtil nu ser vi tiden an, siger Morten Stenak.

Facebook
Twitter