Kun fem ud af 145 statuer i New York er kvinder - nu får de to mere

I Danmark er skævvridningen mellem statuernes køn endnu større.

New Yorks nok mest kendte statue er kvinde. Hun er dermed en ud af fem mod 145 statuer af mænd i storbyen. I Danmark er fordelingen mellem statuernes køn endnu mere skæv. (Foto: Carlo Allegri © Scanpix)

Der er langt imellem kvindeansigter i bronze eller sten i New York. Faktisk så langt, at der er 29 gange så mange skulpturer til minde om mænd end om kvinder i storbyen – 145 mod fem. Men den fordeling ændrer sig en lille smule nu.

En statue af kvinderettighedsforkæmperne Elizabeth C. Stanton og Susan B. Anthony er nemlig blevet udarbejdet til en plads i byens grønne oase, Central Park.

Og selv om syv ud af 145 statuer lyder af lidt, så står det faktisk endnu værre til med kønsfordelingen herhjemme.

Susan B. Anthony og Elizabeth C. Stanton (siddende), som der nu skal opføres en statue i, i Central Park i New York. De to var kvinderettighedsforkæmpere. (Foto: Album)

Det fortæller Lene Bøgh Rønberg i Kulturen på P1. Hun er samlings- og forskningschef på KØS, som er Danmarks museum for kunst i det offentlige rum.

- Statistikken ligner meget den, vi ser i New York – faktisk er den lidt dårligere. I 2010 talte man 3.200 mindesmærker samlet set i Danmark. Af dem var 640 rejst over personer, og ud af dem var 13 kvinder, siger hun.

Magt, kunst og skole

Når man skal lede så længe efter kvinder i både det newyorkske og det danske gadebillede, så skyldes det ifølge Lene Bøgh Rønberg, at statuerne afspejler kvinders rolle op igennem historien.

- Der er jo en historie omkring, at mænd har været mere markerede som magtpersoner. Nu skal man jo også tænke på, at mange af dem også er af ældre dato, så vi taler også en historisk fortælling om, hvornår kvinder har spillet en rolle i offentligheden.

Herhjemme kan kvindemindesmærkerne deles op i tre kategorier, siger Lene Bøgh Rønberg. Magtfulde kvinder, kvindelige kunstnere og kvinder, som var engageret i skolesystemet.

- Vi har for eksempel en rytterstatue af Margrethe 1., og det er jo helt unikt, at hun ligefrem er oppe på en hest. Det er ellers et mandligt privilegium, siger hun.

I kunstnerkategorien finder vi skagensmaler Anna Anker og i kategorien af skolekvinder finder vi Ingrid Jespersen og Natalie Zahle.

Slave- og videnskabskvinder

Siden optællingen blev lavet i 2010 er udviklingen dog gået i den rigtige retning, fortæller Lene Bøgh Rønberg.

- Vi har nogle rigtig fine eksempler på, at der rent faktisk sker noget på det her felt, siger hun og fremhæver to nye monumenter.

Skulptur til ære for seismolog Inge Lehmann, lavet af billedhugger Elisabeth Toubro. Kuglen symboliserer Jorden, som Lehmann som den første beviste har en fast kerne. Skulpturen står på Frue Plads side om side med store danske (mandlige) videnskabsmænd. Skulpturen repræsenterer et skridt i den rigtige retning for flere kvinder i det offentlige rum. (Foto: NILS MEILVANG © Nils Meilvang)

Det ene er et monument til minde om Inge Lehmann, som var seismolog og i 1936 fremførte det første bevis for at Jorden har en fast kerne.

Det andet monument er en statue af Mary Leticia Thomas, som var en af de slavekvinder, der førte an i oprøret mod de danske slaveejere i Dansk Vestindien.

Skulpturen "I Am Queen Mary", skabt af Jeannette Ehlers og La Vaughn Belle, står midlertidigt foran Vestindisk Pakhus i København. Huset var omdrejningspunkt i Danmarks koloniale fortid. (Foto: Emma Line Sejersen)

Og det er vigtigt, at vi fortsat arbejder for at få flere kvinder i statueform i det offentlige rum, mener Lene Bøgh Rønberg.

- Det er relevant, fordi når vi rejser monumenter i det offentlige, så skriver vi historie. Derfor er det jo slet ikke lige gyldigt, hvem vi lader beskrive vores kultur i en verden, hvor der jo er lige mange mennesker af hvert køn.

Hun har selv et par forslag til, hvem man kunne starte med.

- Jamen, hvor er monumentet over Karen Blixen eller Ingrid Christensen? Vi kunne jo begynde der.

Hør hele indslaget med Lene Bøgh Rønberg i Kulturen på P1 HER.

FacebookTwitter