'Kunne alle racisterne ikke holde en uges ferie?': Model i hijab skaber vild debat på nettet

Historien om Halima Aden, der optræder iført hijab i 'Sports Illustrated Swimsuit Issue', har fået sindene i kog på nettet.

Her er kvinden, der har fået debatten til at rase på nettet: Model Halima Aden, der er den første kvinde nogensinde, der er med i 'Sports Illustrated Swimsuit Issue' iførtt hijab og burkini. (Foto: Andrew Kelly © Scanpix)

- De politisk korrekte naive har overgivet sig til ekstremistiske og kvindeundertrykkende mørke ideologier.

- Magter ikke at skulle forholde mig til det muslimske cirkus gang på gang.

- Hijab er en kvindeundertrykkende beklædningsgenstand, så hvorfor den jubel?

Det har ikke skortet på reaktioner fra brugerne på DR Nyheders Facebook-side, efter dr.dk tirsdag udgav en artikel, der handlede om den amerikansk-somaliske model Halima Aden, der optræder i årets udgave af 'Sports Illustrated Swimsuit Issue' iført hijab og burkini.

Mens flere brugere raser over, at den 21-årige model optræder iført tørklæde, er der dog også mange, der mener det stik modsatte.

- Kunne alle racisterne ikke holde en uges ferie fra deres racisme?, spørger én bruger retorisk.

- Hold fast for nogle latterlige og forstokkede kommentarer i denne tråd, mener en anden.

- Ligesom vi skal støtte kvinders ret til at tage et tørklæde af, så skal vi også beskytte deres ret til at tage et på, lyder det fra en tredje.

Vi har spurgt to debattører med muslimsk baggrund om, hvad de mener om sagen.

Den ene er Jaleh Tavakoli, der er islam-kritisk samfundsdebattør, forfatter og cand.scient.soc.

Den anden er Ellie Jokar, der er rapper, stand-up'er og skuespiller - og kendt fra satireshowet 'Det slører stadig' på DR2.

Jaleh Tavakoli: 'Det provokerer mig som feminist'

Jaleh Tavakoli er samfundsdebattør, forfatter og cand.scient.soc. Hun kom til Danmark fra Iran, da hun var ni år gammel. (Foto: FLINDT PEDERSEN RASMUS)

Hej Jaleh! Hvorfor reagerer folk så voldsomt - både positivt og negativt - på, at en kvinde er iført hijab?

- Den her diskussion går ofte op i en spids. Det betyder ikke, vi ikke skal blive ved med at snakke om det, men at vi skal finde en måde at tage debatten videre på og få nuancerne med. Det er for simpelt at gøre det til et spørgsmål om racisme eller ej.

- Jeg kan godt forstå begge parter, for nogle gange er der stærkt racistiske overtoner, når muslimer bliver kritiseret, men jeg synes samtidig, at man bliver nødt til at lytte til folks argumenter. Også dem, der forholder sig stærkt kritisk til islam og tørklæder.

Hvad mener du om, at Halima Aden er med i 'Sports Illustrated' iført hijab?

- Det er blevet meget moderne at vise, hvor rummelig, man er. Nike har sportstørklæder, og nu er tørklædeklædte kvinder som Halima Aden også med i de store modeblade.

- Jeg erkender, at hun kan være med til at vise, at der også er plads til folk med tørklæde i det offentlige rum. Man vil gerne vise rummelighed, men man kommer samtidig til at promovere noget, der som minimum er et symbol på kønsdiskrimination, men for mig at se også er et symbol på undertrykkelse.

Du synes, tørklædet er undertrykkende?

- Tørklædet som symbol er jo til for at dække kvinden til, fordi manden ikke skal blive fristet.

- Det provokerer mig som feminist. Jeg kan aldrig glæde mig over, at nogen går med tørklæde. Det betyder dog overhovedet ikke, at jeg ikke kan være venner med folk, der bærer det.

- Der er flere kvinder i min egen familie, der går med tørklæde, og jeg har også haft venner, der gik med det. Men det ændrer ikke på, at man går med tørklæde for at skærme sig mod mandens seksualitet. Dér synes jeg, at det burde være manden, der skærmer omverdenen for sin seksualitet.

Ellie Jokar: 'Tørklædet behøver ikke at være undertrykkende'

Ellie Jokar er kendt fra 'Det slører stadig' på DR2. Hun kom til Danmark fra Iran som fireårig. (Foto: Betina Garcia © Scanpix)

Hej Ellie! Hvorfor reagerer folk så voldsomt - både positivt og negativt - på, at en kvinde er iført hijab?

- Vi befinder os i en tid, hvor det nærmest er som om, at alt, der har med islam at gøre, er negativt. I stedet for at se det som noget positivt, at en tørklædeklædt kvinde får spalteplads i et modeblad, så ser man det som negativt. Hvis hun var undertrykt, ville hun nok ikke kunne være model og gøre de ting, som hun gør.

- Jeg tror, folk reagerer, fordi de føler, at de kæmper for retfærdighed og frihed. Det forstår jeg bare ikke, for det ville jo også være undertrykkende, hvis Halima Aden skulle smide tøjet uden at have lyst til det.

Hvad mener du om, at Halima Aden er med i 'Sports Illustrated' iført hijab?

- Hun er et godt eksempel for andre brune kvinder - både med og uden tørklæde. Hun viser, at bare fordi du har et tørklæde på, betyder det ikke, at du ikke kan være model, skuespiller eller noget helt tredje.

- Jeg kan ikke gøre andet end at klappe i mine små hænder. Det er topfedt og dejligt at se, at der også er en udvikling inden for islam og kvinder. Hun viser, at hun kan gøre præcis de samme ting som en kvinde, der ikke bærer tørklæde. Hun har bare valgt at være dækket til.

Du synes ikke, at tørklædet er undertrykkende?

- Jeg synes på ingen måde, det er undertrykkende. Jeg mener, at Halima Aden er med til at normalisere det og vise, at det ikke altid behøver at være undertrykkende at gå med tørklæde. Der er måske nogle, der bliver bedt om at tage det på, men der er også mange, der selv vælger at tage det på.

- Det er ironisk, at det er okay at være nøgen, men ikke at være tildækket. Hvis jeg vidste, at Halima kæmpede for at frigøre sig, så var det selvfølgelig noget andet, men det her er jo positivt. Hun viser skønhed på en anden måde, end vi er vant til at se.

- Hun er med til at frigøre os alle fra det mediebillede, der er blevet skabt om, at brune kvinder i tørklæde er undertrykte.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter