Arken udstiller berømt billedkunstners dyrehoveder

Forgyldte dyrehoveder formet af den kinesiske systemkritiker og billedkunstner Ai Weiwei sætter fokus på national stolthed i Kina.

(Foto: ARKEN Museum for Moderne Kunst)

12 gyldne dyrehoveder stirrer på hinanden tværs over en dunkelt oplyst halvcirkel på kunstmuseet Arken.

Slangen, koen, hunden og de ni andre er formet af den internationalt berømte billedkunstner og systemkritiker Ai Weiwei.

Dyrene har indtil nu indgået i brødrene Michael og Nicolai Frahms store kunstsamling, men nu får Arkens gæster også glæde af skulpturgruppen, for brødrene har langtidsdeponeret den på kunstmuseet.

(Foto: ARKEN Museum for Moderne Kunst)

Vil skabe debat om national stolthed

Værket symboliserer de 12 stjernetegn i den kinesiske kalender. Weiwei er inspireret af den originale dyrecirkel i bronze, som i 1700-tallet prydede kejserpaladset i Beijing.

Da franske og britiske hære plyndrede anlægget i 1860, blev hovederne spredt for alle vinde - og de seneste år har den kinesiske stat tilskrevet de gamle dyrehoveder stor national værdi.

Ai Weiwei har genskabt dyrekredsen for at rejse en debat om national stolthed og selvanskuelse.

(Foto: ARKEN Museum for Moderne Kunst)

Hovedværk i det 21. århundrede

Direktør Christian Gether er begejstret for at kunne præsentere skulpturerne, som han betegner som "intet mindre end et fantastisk værk".

- Det er helt fantastisk, at vi her på Arken kan præsentere et absolut hovedværk i det 21. århundrede. Det har en fantastisk reference tilbage til 1700-tallet i Kina, og der er alle overvejelser omkring frihed, engagement, tolerance - alt det, som vi gerne vil stå for her på Arken er inkarneret i dette værk, fortæller han til Kulturnyt på P1.

Vil give noget tilbage til hjemlandet

Brødrene Frahm, som er store aktører indenfor international rådgivning om køb af kunst, har boet i udlandet i snart 20 år.

Ifølge Michael Frahm låner de værket ud for at give noget tilbage til hjemlandet.

- Vi vil gerne være involverede i og bidrage til den danske kulturscene, så det er vores måde at involvere os og give noget tilbage til det land, vi kommer fra. Og så føler vi, at Arken er et fantastisk museum med nogle fantastiske fremtidsvisioner. Derfor var det et naturligt sted for os at deponere, siger Michael Frahm til Kulturnyt på P1.

Hund (Foto: Claus Vittus)

Ai Weiwei er systemkritiker og har blandt andet forsøgt at afdække korruption i Kina. Han har udstillet i Danmark før, blandt andet i 2011 på Louisiana nord for København.

Weweis kunst kredser ofte om menneskerettigheder og kritik af det kinesiske samfund. I 2011 blev han fængslet uden rettergang i 81 dage, og netop i den periode blev dyreskulpturerne vist i New York og London.

FacebookTwitter