Dansk cirkus i krise: Cirkusdirektør efterlyser 'en hjælpende hånd'

Udgifter til lønninger, transport og pladsleje er blevet så tunge poster på budgetterne i dansk cirkus, at Danmarks ældste har fundet det nødvendigt at tage en tænkepause efter 128 år.

En momsreduktion vil hjælpe den trængte økonomi i dansk cirkus, mener flere inden for branchen. (Foto: Kristian Brasen © Scanpix)

Høje lønudgifter, dyr pladsleje og strengere regler fra kommunerne gør det svært at drive cirkus i Danmark. Faktisk så svært at Danmarks - og et af verdens - ældste omrejsende cirkus, Benneweis, har valgt at sætte en stopper for forestillingerne.

Foreløbig i 2016, men der er ingen garanti for, at den velkendte cirkusfamilie er på vejene igen i 2017, fortæller cirkusdirektør Dawid Benneweis, der sammen med sin søster Nadia arbejder på et nyt koncept. Hvordan Cirkus Benneweis kommer til at se ud i fremtiden, vil han endnu ikke løfte sløret for.

- Tiden er løbet fra det traditionelle cirkus, og der er ikke samme publikumstilslutning som der har været i de tidligere år. Vi er også pålagt en masse restriktioner fra kommunerne, som gør, at det er blevet langt dyrere at drive cirkus, end det var før i tiden, forklarer han.

Det er ifølge Dawid Benneweis blandt andet den stigende pladsleje rundt om i de danske byer, der har belastet budgettet. Samtidig er det nogle steder kun tilladt at hænge et begrænset antal plakater op nogle dage før forestillingerne, og det gør det svært at promovere cirkus, mener cirkusdirektøren.

Cirkus Benneweis havde i 2014 et underskud på 1,8 millioner kroner og allerede efter at have stået i spidsen for forretningen i en enkelt sæson, luftede Nadia Benneweis bekymring over de røde tal i regnskabet.

- Fra et forretningsperspektiv er sæsonen ikke gået så godt, som vi havde ønsket, og det er selvfølgelig en bekymring, der kan holde mig vågen om natten. Der har simpelthen været for få gæster i cirkus i år, sagde hun til DR Nyheder i efteråret.

Benhård konkurrence

Med otte cirkus i Danmark er der også hård konkurrence, siger Kjeld Christensen, der er formand i Danmarks Tivoli Forening, der repræsenterer både Benneweis og Arena.

- Vi må se realiteterne i øjnene, at omkostningerne er for høje, det er jo både arbejdskraft, artisterne og transporten, siger Kjeld Christensen, der peger på, at konkurrencen også kommer fra blandt andet forlystelsesparker som Bonbon- Land og Djurs Sommerland.

Det har dog altid kørt op og ned for dansk cirkus, mener historiker og områdeleder for Cirkusmuseet Mikkel Knudsen. Han kalder Cirkus Benneweis’ udmelding “drønærgerlig”.

- Det er jo et stykke dansk kulturhistorie, der er sat pause for nu. Men det er klart, at ved sådan et generationsskift overvejer man, om det er den rette vej at gå, siger han.

Han understreger, at der allerede er gang i en forandringsproces i dansk cirkus og fremhæver Cirkus Arena, der har fået både komiker Uffe Holm og tidligere tv-vært Signe Lindkvist til at præsentere showet.

Cirkus Arenas direktør Benny Berdino-Olsen har de seneste år erklæret flere driftsselskaber konkurs, men ideen med at have en kendt person til at præsentere programmet har i den grad betalt sig, siger han.

- Hvis ikke vi havde gjort det, tør vi slet ikke tænke på, hvordan det kunne være gået. Det har virkelig været med til at redde situationen, siger han.

Cirkusdirektøren har flere gange forsøgt at råbe politikerne op i håbet om at få nedsat momsen for branchen, sådan som man gør i for eksempel Sverige og Frankrig, hvor cirkus-forretningerne kun betaler seks procent i modsætning til de 25 procent, de betaler i Danmark.

- Man kan selvfølgelig sige, at det betaler teatrene også, men de får så et stort beløb i kulturstøtte, og det gør de danske cirkus jo ikke. Der er altså behov for, at vi får en hjælpende hånd, siger han.

Skal dyrke særpræg

Benny Berdino-Olsen er dog slet ikke klar til at afskrive det traditionelle cirkus. Og det tror han heller ikke, danskerne er.

- Vi er meget konservative i Danmark. Folk elsker duften af savsmuld, popcorn og candyfloss. Og hestene, elefanterne og klovnene ikke mindst, siger han.

Den nuværende situation vil dog i en vis grad ændre billedet af dansk cirkus, mener Mikkel Knudsen, der forudser at hvert cirkus fremover vil være mere målrettet mod specifikke grupper som for eksempel Søren Østergaards Zirkus Nemo.

- Vi kommer måske til at se et mere differentieret billede, hvor forestillingerne i dag minder om hinanden. Derfor bliver det også spændende at se, hvad Benneweis kommer med efter tænkepausen, siger han.

Facebook
Twitter