Dansk museum afleverer antikviteter tilbage til Italien

Glyptoteket tilbageleverer arkæologiske genstande til Italien, efter det har vist sig, at de er fremkommet ved illegale udgravninger.

Glyptoteket og det italienske kulturministeriet har indgået en aftale, som blandt andet betyder, at flere genstande fra museet skal afleveres tilbage til Italien. (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Scanpix)

Glyptoteket i København skal aflevere flere genstande tilbage til Italien. Det sker, efter den italienske stat har ønsket at få tilbageleveret en række arkæologiske genstande, som det danske museum skaffede i begyndelsen af 1970’erne.

Undersøgelser har vist, at genstandene er fundet ved illegale udgravninger i Italien, og at de er eksporteret uden tilladelse. Derfor har museet og det italienske kulturministerium i dag indgået tilbageleveringsaftalen.

Ifølge pressemeddelelsen fra Glyptoteket indbefatter tilbageleveringen ”et større antal arkæologiske genstande”. Det har dog ikke været muligt at få at vide, præcis hvor mange genstande det drejer sig om og hvilke.

Museum: Aftale vil glæde gæster og fagfolk

Aftalen betyder også, at Glyptoteket får en række langtidslån fra Italien, så niveauet på museet ikke forringes.

Derfor glæder direktør for Glyptoteket, Flemming Friborg, sig over aftalen.

- I fællesskab har vi skabt et ideelt klima for at gennemføre en aftale, der helt konkret kommer til at udmønte sig i nye museumstiltag til glæde for såvel museumsgæster som fagfolk i både Italien og Danmark, siger han ifølge pressemeddelelsen.