Dansk samarbejdspartner: Ai Weiwei er dybt rystet over asylstramningerne

Ai Weiwei blev ”totalt overrasket” over folketingets asylstramninger, siger dansk samarbejdspartner, der bakker op om Ai Weiweis beslutning om at trække værker fra udstillinger.

Ai Weiwei befinder sig i øjeblikket på Lesbos, hvor han er i færd med at lave en dokumentar om flygtningesituationen. REUTERS/Giorgos Moutafis (Foto: Giorgos Moutafis © Scanpix)

Det var ved otte-tiden onsdag morgen, at Ai Weiwei ringede.

Den verdensberømte kunstner sad på stranden på Lesbos og stirrede ud over vandet, mens han talte i telefonen.

I den anden ende af røret var Jens Faurschou, Ai Weiweis danske samarbejdspartner. Han var midt i den varme havgrød, det blødkogte æg og kenya-teen.

Ai Weiwei skulle til at poste et opslag på Instagram, men ville snakke med Jens Faurschou om det først. I opslaget ville Ai Weiwei annoncere, at han ville trække sit 12 meter lange værk ’Yu Yi’ fra ARoS Kunstmuseum.

- Først undskyldte han meget over at forstyrre mig midt i morgenmaden. Så sagde han til mig, at han tog værket ud af udstillingen som en direkte reaktion på asylstramningerne af det danske parlament. Han var dybt rystet over det, siger Jens Faurschou.

Se et kort interview med Jens Faurschou:

"Det var meget trist"

Ai Weiwei er på Lesbos i forbindelse med en dokumentar, som han er i færd med at lave om flygtningesituationen, og ifølge Jens Faurschou blev kunstneren ”totalt overrasket” over stramningerne, der blev vedtaget af Folketinget.

- Han havde fulgt med i flygtningedebatten generelt, men ikke i den danske debat, og syntes, at det var meget trist. Danmark er jo kendt for det modsatte, vi har været i førertrøjen, når det gælder humanitær bistand og menneskerettigheder i det hele taget, siger han.

Bakker op over beslutningen

Udover at trække værket ’Yu Yi’ fra ARoS Kunstmuseum har Ai Weiwei også valgt at lukke udstillingen i København på Faurschou Foundation, som Jens Faurscou er ejer af.

Jens Faurschou bakker i modsætning til ARoS kunstmuseum ”fuldstændig op over beslutningen”.

- Ai Weiweis værker handler jo netop om frihed og humanisme, og jeg forstår godt, at han vil sende et signal, siger han.

Jens Faurschou er gæst i P1 Eftermiddag i dag. Programmet bliver sendt klokken 14-16 på P1 og kan høres her.