Dar Salim fra Borgen: Normalt ville jeg sige nej til en terrorist-rolle

Dar Salim ville normalt slet ikke overveje at spille terrorist, men det har han alligevel valgt at gøre i et nyt norsk teaterstykke.

Dar Salim spillede miljøministeren, Amir Dwian, i tv-serien 'Borgen'. I stykket 'Pearl of Scandinavia' spiller han både livvagt, terrorist og justitsminister. (© DR)

Den dansk-irakiske skuespiller Dar Salim er aktuel i det norske teaterstykke 'Pearl of Scandinavia'.

Han har tidligere spillet miljøminister i 'Borgen' og kriger i 'Game of Thrones'. Om ikke så længe optræder han som en ægyptisk hærfører i Ridley Scotts 'Exodus'.

Dar Salim spiller tre forskellige roller i 'Pearl of Scandinavia': en terrorist, en justitsminister og en livvagt - alle er samme person, men i forskellige livssituationer.

En terrorist, en justitsminister og en livvagt

Hvis han kun skulle spille terrorist, var han gået udenom rollen, men den interessante indgangsvinkel overbeviste ham.

- I det her tilfælde ville jeg heller ikke have overvejet det et sekund, hvis jeg bare skulle spille en terrorist, og det var det.

Stykket tilbød en interessant udfordring.

- Jeg kunne godt tænke mig at prøve af, om man kunne skabe tre så forskellige karakterer baseret på samme menneske, siger Dar Salim.

Vi er optaget af terrorisme

Terrorisme er noget, som på en eller anden måde optager os meget i vores samfund, siger Dar Salim.

- Det er et trusselsbillede, som er der, men det er noget, som ofte bliver behandlet på en meget overfladisk måde, for eksempel i nyhederne, siger Dar Salim til DR Kultur.

Dar Salim fortæller, at karaktererne i stykket faktisk påpeger reelle problemer i samfundet, men deres løsninger på de problemer er vanvittige og forfærdelige:

- Hvis vi kunne forstå, hvordan mennesker kommer frem til den slags løsninger, eller hvad der trigger det i mennesket, så kunne man også nemmere bekæmpe det, i stedet for at sige "jamen det er jo, fordi de er onde og har den hudfarve eller den ideologi", siger han.

I Norge er man mere forsigtig

Det norske teaterstykke virker måske ikke så kontroversielt i Danmark, men i Norge kan visse punkter godt forarge, fortæller Dar Salim.

Det handler om, hvor man befinder sig i debatten. Og der befinder Norge sig et helt andet sted end Danmark:

- Man skal ikke undervurdere, hvor stort et blødende sår de har med Breivik og Utøya-tragedien. De har brug for at behandle det på flere måder - og mere forsigtige måder, end vi ville gøre i Danmark, fordi det stadig er så tæt på, siger Dar Salim.

'Pearl of Scandinavia' har dansk premiere lørdag i forbindelse med teaterfestivalen CPH Stage og spiller kun til og med søndag på Teater Grob.

Facebook
Twitter