DR tjener penge på museer

Museerne kritiserer DR for at tage for mange penge for arkivmateriale. Priserne betyder, at museer må droppe at bruge materiale fra DR's arkiv i udstillinger.

Museet for Søfart i Helsingør er et af de museer, der mener, DR kræver for høje priser for arkivmateriale. (Foto: Christian Liliendahl © Scanpix)

DR malker museernes pengekasser, når arkivmateriale fra DR skal udstilles på et museum.

Sådan lyder kritikken fra en række museer over hele landet i dag til Kulturen på NEWS.

I flere tilfælde har museerne måtte opgive at vise relevante arkivklip og artefakter i deres udstillinger, fordi de ikke har råd til at honorere DR's betalingskrav. Og i det mest grelle eksempel har et museum helt måtte opgive en udstilling, fordi DR krævede for høj en pris.

Det betyder, at museer og gæster går glip af relevant kulturarv, som DR bl.a. har liggende i deres billede- og lydarkiver.

Klippene er for dyre i Danmark

Et af de ramte museer er Museet for Søfart, hvor man har været nødsaget til at bruge hollandsk materiale pga. DR's priser.

- DR rummer mange centrale klip for vores museum, men da klippene er for dyre, har vi måttet begrænse os i at bruge DR-materiale, siger museumsinspektør Benjamin Asmussen til Kulturen på NEWS.

Han forstår ikke DR's prispolitik.

- Det er lidt uretfærdigt. Vi hjælper jo tit DR og viser vores genstande frem for dem uden beregning, så det er lidt ærgerligt, at det ikke går den anden vej, siger Benjamin Asmussen.

Også på Koldinghus har man oplevet problematikken med, at DR vil tjene penge på at udlåne licensfinansieret arkivmateriale, ligesom Odense Bys Museer i flere omgange har måttet skrinlægge projekter.

- Kulturinstitutioner burde ikke tjene penge på at formidle kulturarven, siger Lise Kapper, der er Museumsinspektør på Odense Bys Museer til Kulturen på NEWS.

Priser fastsat i lovgivningen

Mads Kvist Eriksen, underdirektør i DR Økonomi, fortæller til DR Kultur, at prisfastsættelsen af arkivklip er fastsat i en bekendtgørelse til radio- og tv-loven.

Det betyder, at DR er underlagt konkurrencereglerne, og at priserne dermed er fastlagt på markedsvilkår for at undgå konkurrenceforvridning.

- Vi må med andre ord ikke forære klippene væk eller give dem væk for billigt, for så bryder vi reglerne, siger han.

Samtidig opfordrer han de pågældende museer til at kontakte DR, så prisfastsættelsen kan blive vurderet for de enkelte sager.

Direktør for organisationen Danske Museer, Nils M. Jensen, mener, at reglerne bør laves om, hvis problemet skal findes i lovgivningen.

- Det her er fjollet og virker ulogisk, og det betyder, at kulturarven ikke bredes ud så meget som muligt. Man kunne passende lave de her bekendtgørelser om i de verserende medieforhandlinger, siger Nils M. Jensen til Kulturen på NEWS.

Facebook
Twitter