Ekspert: Jammerlig ledelse bag Kunstakademiets underskud

Elendig ledelse og mangel på rettidig omhu vil få konsekvenser for udannelserne på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering , mener eksperter.

Elendig ledelse og mangel på rettidig omhu vil få konsekvenser for udannelserne på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering , mener eksperter.

- Det er uacceptabelt. Her har vi et eksempel på en 'går den, så går den'-tankegang.

Så kontant lyder kritikken fra Henrik Christoffersen, forskningschef hos tænketanken CEPOS, der nu giver sit bud på, hvorfor Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK) i årevis har kørt med millionunderskud.

Ingen stordriftsfordele

Skolen står nu over for nedskæringer og fyringer, men det kunne være undgået, hvis ledelsen havde haft styr på økonomien, vurderer Henrik Christoffersen over for Kulturen på NEWS.

- Der er tale om mangel på rettidig omhu og en jammerlig håndtering af institutionens økonomi. Det får utvivlsomt negative konsekvenser for uddannelserne, siger Henrik Christoffersen.

Skolens økonomi er kørt af sporet, efter Kunstakademiets uddannelser for arkitektur, design og konservering blev lagt sammen i 2011.

Fusionen skulle have skabt stordriftsfordele. Men i stedet kom skolen sidste år ud med et underskud på 8 millioner kroner, og i år forventes underskuddet at blive godt 6 millioner kroner.

Burde have grebet ind

Også økonomiprofessor Per Nikolaj Bukh, der har speciale i offentlig økonomistyring ved Aalborg Universitet, placerer ansvaret for KADK's skrantende økonomi på ledelsens bord. Han kritiserer ledelsen for ikke at evne at få de forventede gevinster ud af fusionen:

- Når ledelsen ikke griber ind med aktive tiltag, kører man jo videre med tre uddannelser, tre studienævn, tre hjemmesider og tre administrationer, og så har man ikke høstet fordelen ved at fusionere uddannelserne, siger Per Nikolaj Bukh til Kulturen på NEWS, og fortsætter:

Rektor: Det sker ikke igen

- Efter fusionen har ledelsen ikke gået op i besparelserne. Man har kørt videre, som man plejer. Derfor opdager man for sent, hvad det egentlig kræver at håndtere økonomien, og det giver store udgifter, der fører til underskuddet, siger økonomiprofessoren.

Lene Dammand Lund, der er rektor på KADK, lover bedring fremadrettet:

- Hvis vi kunne have gjort det om, havde vi gjort meget anderledes. Men vi har styr på økonomien nu, så man kan have tillid til, at det her ikke kommer til at ske igen, siger rektoren til Kulturen på NEWS.

Ritzau

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter