Genåbning af berømt FN-sal: Udfordrende at gå i Finn Juhls fodspor

De to danskere, der har designet nye møbler til Finn Juhl-salen i New York gik til opgaven med ærefrygt for den store danske designer Finn Juhl.

Finn Juhl-salen i FN-bygningen i New York, stolene og bordet midt i billedet er designet af Thomas Sigsgaard og Kasper Salto. (Foto: Hans Ole Madsen)

I dag genåbnes den berømte Finn Juhl-sal i FN-bygningen i New York. De to danske designere Kasper Salto og Thomas Sigsgaard har designet nogle af de nye møbler.

Deres opgave har været at lave møblerne i overensstemmelse med Finn Juhls oprindelige tanker, og det har været en stor mundfuld.

- Vi har selvfølgelig haft en stor ærefrygt ved det at skulle lave noget til en sal, som i sin tid blev lavet af Finn Juhl. Det med at gå i fodsporene på sådan en dygtig mand har været lidt af en udfordring, siger arkitekt Thomas Sigsgaard.

Forstår Finn Juhl bedre nu

Salen, der officielt hedder Formynderskabsrådssalen, blev indrettet af den danske møbelarkitekt Finn Juhl i 1952 og har været lukket siden 2010 for at undergå en gennemgribende restaurering og modernisering. Ved åbningen taler både FN's generalsekretær Ban Ki-moon og H.K.H. Kronprinsesse Mary.

- Det er meget stort at være med til. Vi kender jo kun Finn Juhl fra bøgerne og historietimerne. Som møbelsnedker har jeg altid beundret hans ting, fordi jeg synes de er utroligt lavet, siger designeren Kasper Salto.

- Vi er blevet mere bekendt med ham undervejs, og faktisk er vi endt med forstå ham meget bedre, end vi gjorde i begyndelsen, siger Kasper Salto, der glæder sig til åbningen, der foregår kl. 11 lokal tid i New York.

På linje med Operahuset og Spreckelsens triumfbue

- Det bliver ret fantastisk. Det er en national sag. Vi har Spreckelsens flotte triumfbue i Paris og Sydney operahuset i Australien, og så bliver det nævnt, at vi også har den her sal i New York, og det er jo noget, der vækker nogle følelser inde i os, siger Kasper Salto.

Kulturminister Marianne Jelved synes, det er en flot gestus, at Danmark har fået lov at renovere salen.

- I forvejen var Finn Juhls sal og de møbler, han havde skabt, meget berømt. Derfor tror jeg, der er en forventning om, at det bliver en flot renovering, og det tror jeg alle, der ser den vil være enige i, siger Marianne Jelved, der mener at salen kan sætte yderligere fokus på dansk design.

Kulturministeren: Stort plus for Danmark

- Det er et meget stort plus for Danmark at få muligheden for at vise dansk design. Både den historie, som dansk design viser med Finn Juhls sal, og den udvikling som de to unge designere nu har skabt, siger Marianne Jelved.

Kasper Salto og Thomas Sigsgaard har designet de 260 delegatborde, et sekretariatsbord med ti tilhørende sekretariatsstole, et observatørbord med fire stole og seks stole ude i salen. Stolene, der skal stå ved delegatbordene er nyproducerede udgaver af Finn Juhl stolen FJ51 i en opdateret version med modficerede armlæn, så der er plads til flere lande, som er kommet til siden seneste renovering.

- Vi valgte, på grund af den her situation, hvor sekretærerne sidder inde i midten og måske føler sig lidt ubeskyttede, at lave en stol, der favner sekretærerne på en måde, så de føler sig beskyttede, siger Kasper Salto om sekretariatsstolene.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter