Halshugning og lemlæstelse: Den lille havfrue fylder 100

Hun har fået maling i hovedet og savet flere kropsdele af. I dag fylder Den lille havfrue 100 år.

En af Københavns største turistfælder, Den lille havfrue ved Langelinie, kan i dag fejre sin 100 års fødselsdag.

Siden hun første gang blev placeret i Københavns havnekant, er bronzefiguren kommet med på millioner af turistfotos. Men hun har også lagt krop til meget mere.

Først røg hovedet af

I 1964 fik hun savet hovedet af. Kunstneren Jørgen Nash påstod at kende forbryderen, men nægtede at afsløre identiteten på ham. I en erindringsbog påstod han selv at have smidt hovedet i Utterslev Mose. Men det blev aldrig fundet.

I 1964 mistede bronzeskulpturen sit hoved. (Foto: © Ulf Nilsen)

Mistede en arm og hovedet igen

Tyve år senere mistede havfruen den arm, hun støtter sig på. I 1984 blev den savet af. Kort tid efter fik hun den dog igen, da gerningsmændene meldte sig med armen.

I 1964 mistede bronzeskulpturen sit hoved. (Foto: © Brian Bergmann)

I 1998 mistede havfruen hovedet igen. En nat i 1998 blev det savet af med en nedstryger. Få dage efter fik hun det igen. Angiveligt kontaktede gerningsmændene fotografen Michael Forsmark Poulsen, der senere selv blev anklaget for at have været med til at skære hovedet af. Sigtelsen blev dog opgivet.

I 1964 mistede bronzeskulpturen sit hoved. (Foto: © Morten Juhl)

Ville sprænge hende væk

I 2003 kom havfruen igen alvorligt til skade. Ukendte gerningsmænd sprængte hende væk fra hendes vante plads på stenen ved Langelinie.

I løbet af årene er havfruen ikke kun blevet lemlæstet. Flere gange er hun blevet overhældt med maling, og hun har både haft nissehue, burka og det svenske og norske fodboldlandsholdstrøjer på.

I 1964 mistede bronzeskulpturen sit hoved. (Foto: © Mni Wolff)

Ligeløn og Jagtvej 69

I 70'erne holdt hun et banner, hvor der stod: "Ja, og så fik kvinderne ligeløn. Se - det var et rigtigt eventyr", og efter Ungdomshuset var blevet ryddet, blev hun sprayet helt pink, mens der kom til at stå "69" på stenen.

I 1964 mistede bronzeskulpturen sit hoved. (Foto: © Marie Hald)

Det var Edvard Eriksen, der lavede skulpturen. Den var en gave til København fra brygger og mæcen Carl Jacobsen, som stod bag Ny Carlsberg.

Skulpturen er inspireret af H.C. Andersens eventyr 'Den lille havfrue'.

Se højdepunkter (og lavpunkter) fra havfruens lange liv i videoen øverst i artiklen.

/ritzau/DR Nyheder