Hitlers ubetydelige blomsterbillede kan blive dit for mindst 200.000 kr

Tidlig akvarel af blomster i en vase, som Adolf Hitler malede i 1912, sælges af jødisk auktionshus. Billedet er ubetydeligt som kunstværk og koster kun kassen på grund af historien, vurderer ekspert.

Omkring 1912 malede Adolf Hitler denne akvarel af blomster i en vase. Nu skal værket på auktion. (Foto: © -, Scanpix)

I 1912, næsten 30 år før 2. verdenskrig startede, malede den tyske fører Adolf Hitler, denne stilleben akvarel.

Billedet af blomster i en vase sælges torsdag af det jødiske auktionshus Nate D Sanders i Los Angeles og er vurderet til over 200.000 kroner.

Billedet er malet på et tidspunkt, hvor den senere Nazi-fører kæmpede som en fattig kunstner i Wien.

Akvarellens tidligere ejer er ukendt.

Ifølge Kasper Nielsen, der er vurderings- og salgsdirektør ved Bruun-Rasmussen kunstauktioner, er det en sjældenhed, at et af førerens billeder kommer på auktion. Men der er købere derude.

- Du har en type købere på det globale marked, der er villige til at give rigtigt mange penge for at få sådan et billede i deres private samling på grund af den historie billederne har, siger han.

Hitler var en ubetydelig kunstner

Billedets kunstneriske kvalitet er dog ikke på niveau med kunstnerens historiske betydning.

- Adolf Hitler var en relativt ubetydelig og upåagtet kunstner. Vi har med akvareller og billeder at gøre, der er på et lavt niveau. Skulle kunsten stå alene, ville den aldrig blive vurderet så højt, siger han.

Objekter som denne akvarel har ifølge Kasper Nielsen en tillægsværdi på grund af deres ophav.

- Det handler om, at kunstneren er den nyere verdenshistories største skurk. Alt omkring Hitler og 2. verdenskrig har i årtier draget mennesker på godt og ondt. Hans gerninger som fører af det tyske tredje rige gør, at de her relativt kedelige akvareller får en salgsværdi.

Han vurderer, at billedet kan sælges for det dobbelte af vurderingen, men understreger, at det er ekstremt svært at vurdere denne type auktioner.

En Adolf Hitler-akvarel af nogle bygninger i Wien, blev i november 2014 solgt i Nürnberg for knap en million kroner.

Afvist af kunstakademi

Adolf Hitler begyndte at male i 1908 da han flyttede til Wien. Han søgte ind på Kunstakademiet i Wien to gange, men blev af afvist begge gange.

I sin selvbiografi Mein Kampf giver han afslagene skylden for, at hans karriere som kunstner gik i stykker.

Den jødiske kunsthandler Samuel Morgenstern støttede dog den unge kunstner og solgte adskillige af Hitlers billeder til rige jødiske klienter i byen. Blomsterbilledet har den jødiske kunsthandlers stempel bag på.

I 1913 flyttede Adolf Hitler til München, fordi han ikke kunne leve af at være kunstner.

Ironisk nok beslaglagde Nazisterne senere Samuel Morgenstern’s galleri og deporterede ham til Ghettoen Lodz, hvor han døde i 1943.

Torsdag sælger auktionshuset også en førsteudgave af Hitlers selvbiografi Main Kampf, signeret af forfatteren selv. Ifølge auktionshuset var bøgerne en julegave til Philipp Bouhler, der var den 12. person, der blev medlem af nazipartiet, Auktionen starter ved 35.000 dollar.