Intime portrætter af overvægtig kvinde skal bryde med tabuer

Selvportrætter af en kvinde på næsten 150 kilo sætter fokus på kroppen i Viborg.

Selvportrættet 'Untitled No 11' af Jen Davis. Billedet hænger i Viborg Kunsthal, som sætter fokus på kroppen. (© Jen Davis)

På et af de allerførste selvportrætter sidder Jen Davis på en strand. Rundt om hende er unge, slanke mennesker iført badetøj, mens Jen Davis selv sidder i både shorts og undertrøje.

Billedet hedder 'Pressure Point'.

- Jeg har altid haft svært ved at tale om min krop, om at være tyk og hvordan påvirkede det mig. Hvor passede jeg ind et samfund med helt andre skønhedsidealer. Men alt det hjalp kameraet mig med, siger Jen Davis til DR Kultur.

'Pressure Point' af Jen Davis (billedet er beskåret) (© Jen Davis)

Intime billeder

Lige nu hænger mere end 20 af selvportrætterne i Viborg Kunsthal. De viser den knap 150 kilo tunge Jen Davis i intime situationer. Siddende i natkjole, arm i arm med en mand og i et forsøg på at knappe alt for stramme bukser. Alle billederne kan ses her på siden.

Selvportrætterne er en del af en tredelt udstilling, som sætter fokus på det evigt aktuelle emne 'kroppen' og de tabuer, der følger med ved at være overvægtig.

Jen Davis håber, den kan påvirke nogle af de mennesker, der ser skævt til overvægtige mennesker, blot fordi de er overvægtige.

'Pressure Point' af Jen Davis (billedet er beskåret) (© Jen Davis)

Altid samme psykolog

Jen Davis' selvportrætter er en del af udstillingen 'Bodytime', som er delt op i tre og foruden kroppen i samtidskunsten også behandler emnet kulturhistorisk og viser billedkunstnens arbejde med kroppen.

Til lørdagens åbning talte komiker og radiovært fra 24/7 Simon Jul Jørgensen om sit forhold til at have en krop, der ikke passer til de klassiske skønhedsidealer. Her blev han præsenteret som en person, der har fundet ro i sin egen krop.

- Det har jeg fået ved at have stort set den samme psykolog, siden jeg var 15 år. Så det er en psykisk ting, siger Simon Jul til DR Kultur.

- Jeg har jo altid været den tykke dreng i klassen, været mobbeoffer og haft den slags inde på livet. Som er kommet af en kropslig ting - det har aldrig været på grund af mit intellekt, mine talegaver eller noget andet fagligt.

'Pressure Point' af Jen Davis (billedet er beskåret) (© Jen Davis)

Vigtigt at tale om kroppen

Efter en operation er 35-årige Jen Davis i dag 50 kilo lettere, end dengang hun fotograferede sig.

Og mens hun brugte kameraet som terapi, har Simon Jul altid brugt sin ord.

Derfor er han heller ikke i Viborg som forgangsmand for overvægtige, men fordi talen om kroppen er vigtig for ham.

- Jeg taler utroligt meget om det, og jeg sætter stor pris på at tale om det, siger Simon Jul.

Udstillingen i Viborg løber frem til den 5. januar.

FacebookTwitter