Ok, så de var ikke ægte, malerierne.
Ikke over 100 millioner kroner værd, som den anslåede værdi ellers ville være, hvis det vitterlig var to Canaletto-værker, der var tale om.
Men det gør faktisk ikke særlig meget. Eller noget i det hele taget.
Det mener Jim Lyngvild, modekommentator, kunstkender og manden, der gav Ernst Samlinger i Assens mere omtale på to måneder, end museet har fået siden sin åbning for små 60 år siden. Det var ham, der opdagede, at de to værker på 20 gange 30 centimeter kunne være Canaletto-malerier, og ham, der fik sat gang i hele undersøgelsen.
- Billederne er jo ikke dårligere, fordi der ikke står Canaletto bagpå. Hvis man kan lide et maleri, kan man lide et maleri, og så er det fløjtende ligegyldigt, hvem der står bag, siger han til DR Kultur.
Tror museet ånder lettet op
Samtidig tror Jim Lyngvild, at Vesfyns Museum, der driver Ernst Samlinger, ånder lettet ud over, at malerierne er falsknerier og ikke den ægte vare.
- Så skal de ikke tænke på forsikringer af de to billeder. Det er jo forfærdelig dyrt at få forsikret så dyre malerier - det ville koste mere end en million om året, siger han.
Terriner og fiskefade for 10 mio.
Al virakken omkring de to malerier startede, da Jim Lyngvild tilfældigvis var på besøg ved Ernst Samlinger i Assens for to måneders tid siden. Han forventede ikke noget særligt og tænkte, at samlingen egentlig lød kedelig.
- Frederik Ernst var homoseksuel og samlede på sølv i Assens, og det er ikke ligefrem noget, hvor man tænker "you rock my world", siger Jim Lyngvild.
Men da han først så samlingen, som er bibeholdt i Frederik Ernsts eget hjem, var det alligevel noget andet. Faktisk var det en af de mest fantastiske samlinger, han nogensinde havde set.
- Det er fuldstændig vildt, hvad den mand har samlet ind. Der var eksempelvis 50 forskellige slags spisestel af verdens fineste slags. Han havde købt så mange, fordi ingen måtte spise af det samme stel to gange. Et af spisestellene er Flora Danica til 18 personer med terriner, fiskefade og alt, hvad man kan forestille sig. Det har en markedspris på omkring 10 millioner kroner i dag, siger han.
- Snydt så det drev
Efter besøget lånte Jim Lyngvild bøger og dokumentarer om Frederik Ernst, og det var her, han kom frem til de Canaletto-malerier, som han købte i 1925, og som Jim Lyngvild efterfølgende fandt hængende på væggen i Ernst Samlinger.
Men Frederik Ernst blev "snydt så det drev" ifølge Jim Lyngvild og betalte rigtig mange penge i et meget fint galleri for de to falsknerier.
Nu håber Jim Lyngvild til gengæld, at de to malerier, der først snød Frederik Ernst, kan være med til at give sølvsamleren den hæder og ære, som han ifølge modekommentatoren fortjener.
- Al palaveren, som de to malerier har afstedkommet, har givet Ernst Samlinger rigtig meget opmærksomhed, så nu håber jeg, at alle kommer ind og ser den helt igennem fantastisk samling. Og også de to smukke billeder, der nu ikke er Canaletto'er, siger han.