Kristian von Hornsleth dumper dna-stjerne i verdens dybeste hav

Den omdiskuterede danske kunstner Kristian von Hornsleth har netop gennemført sit hidtil største kunstprojekt: En seks ton tung stjerne fyldt med dna er blevet sænket i Marianergraven.

Kristian von Hornsleth sænkede i weekenden en stjerne med dna fra knap 4000 personer midt i Marianergraven i Stillehavet. (Foto: Steven Biccard)

Knap 4000 menneskers dna ligger nu i en seks ton tung metalstjerne på verdens dybeste havbund - cirka 11.000 meter under havet overflade.

Det er den danske kunstner Kristian von Hornsleth, der har brugt de seneste fire år på at indsamle dna-prøverne til kunstprojektet 'Deep Storage Project'. Han har i weekenden sejlet ud til Marianergraven mellem Asien og Australien, hvor han har smidt stjernen ud over skibets ræling, så man i fremtiden kan finde dna fra nutidens mennesker og måske endda genskabe dem. Det fortæller Kristian von Hornsleth i en mobiltelefon fra Filippinerne.

- Man kan sige, det handler om at bevare mennesket. Musik, litteratur og arkitektur bliver bevaret og overleveret til fremtiden. Jeg har i stedet lavet et monument for menneskeheden, siger han.

Kan genskabe mennesket

Målet med projektet er, at man i fremtiden kan genskabe personerne, eller - som Hornsleth udtrykker det - at andre udefra rummet kan finde ud af, hvad menneskerne var, hvis vi når at udslette os selv inden.

Desuden er projektet også en del af hans egen fascination af det evige liv, og hvordan mennesket udvikler sig og opfinder nyt, som der først får et navn i fremtiden.

- Det interessante er at lave et monument om tanken om et evigt liv for os, som ikke tror på Gud. Jeg har valgt at lave stjernen asymmetrisk, som afspejler vores uvidenhed, fordi den geometriske model ikke har et navn endnu. Men når man i fremtiden finder den, vil de måske have et navn for den model. Det interesserer mig rigtig meget, at man i nutiden har noget, man ikke ved, hvad er, men som de i fremtiden har opfundet et navn for, siger Hornsleth.

Blod fra hele verden

De omkring 4000 personer, som har doneret blod til kunstværket, er fundet over hele kloden - blandt andet på Roskilde Festival. Flere deltagere har endda betalt 20 dollar for at få tilsendt en nål, så de kunne sende en blodprøve tilbage til Kristian von Hornsleth, fortæller han og siger, at kunstværket har været en smuk oplevelse, men også hans karrieres mest krævende.

- Vi var ude midt i et stormvejr, hvor vi endte med at miste en af redningsbådene. Da vi nåede frem, havde vi et undervandskamera nede i vandet, som optog, at stjernen forsvandt i det mørklilla vand på det her mystiske sted.

Her forsvinder stjernen i Stillehavet. (Foto: Steven Biccard)

- Det var vanvittig smukt, og jeg blev helt emotionel. At stå midt derude i en storm og overvinde noget, der har været så umuligt og har taget så mange år. Jeg blev rørt og lettet, fordi jeg næsten har gabt over noget, som har været for stort for mig, siger han.

Søsterstjerne i Vejle

Hvis man vil tæt på Hornsleths 'Deep Storage Project' kan man se en søsterstjernen til den, der er havnet på havbunden, i Vejle. Det er planen, at den identiske søsterstjerne i Vejle skal minde fremtidens mennesker om, at der ligger en stjerne med dna på bunden af Marianergraven.

Med på turen har Hornsleth haft et filmhold, hvis optagelser vil ende med at blive en film, der vil få premiere i marts 2014.

Kristian von Hornsleth har allerede fået henvendelser fra Sydamerika, Dubai og Australien, hvor de vil have ham til at opføre lignende projekter, hvor der ligeledes bliver placeret en søsterstjerne på land og en med dna i havet.