Kulturministeren åbner Christian IV's gamle bryghus

Dronning Margrethe er gæst, når Christian IV's gamle bryghus, der huser en ny og unik skulptursamling, åbner.

Kong Christian den fjerde var glad for øl. Nu skal hans gamle bryghus huse Kongernes Lapidarium, som er en unik samling af stenskulpturer og gipsafstøbninger.

Et 400 år gammelt bryghus, der i århundreder har været lukket for offentligheden, åbner nu for publikum efter en gennemgående restaurering.

Tirsdag åbner kulturminister Marianne Jelved (R) bryghuset ved en festlighed, som også dronning Margrethe deltager i.

Christian IV's Bryghus skal fremover huse Kongernes Lapidarium, som er en unik samling af stenskulpturer og gipsafstøbninger, indsamlet fra kongelige slotshaver, pladser og bygninger.

Samlingen indeholder Danmarks ældste rytterstatue af Christian V fra 1688.

Bryghus bliver til et kulturhus

Det er også planen, at bryghuset skal benyttes til kulturelle arrangementer og koncerter.

- Det er en stor fornøjelse, når hidtil spredte og bortgemte kulturarvsskatte samles og vises frem på nye måder, siger Marianne Jelved i en pressemeddelelse.

- Kongernes Lapidarium er ikke bare en ny og enestående samling af smukke gamle skulpturer - det er også en åbning af Christian IV's 400 år gamle bryghus, som alle nu kan se og få glæde af fremover.

Slut med øl efter brand

Christian IV's Bryghus blev bygget som en del af Københavns befæstning i 1608.

Da bygningen ikke længe efter mistede sin militære betydning, blev den i stedet lavet om til bryghus, der bryggede øl til militæret, oplyser Kulturministeriet.

Bygningen brændte i 1632, men blev genopbygget, inden den brændte igen i 1767. Siden har bygningen ikke fungeret som bryghus.

Bryghuset har i 200 år været brugt som opbevaringsmagasin for Tøjhusmuseet, men har siden 1998 stort set stået tomt. Bryghuset dækker et areal på i alt cirka 8000 kvadratmeter, hvoraf de 4000 kvadratmeter bliver åbent for publikum.

Klar til nye tider

Kongernes Lapidarium indeholder 384 skulpturer, der kommer fra danske slotte, haver og pladser.

Bryghuset har gennemgået et større restaureringsarbejde de seneste år, herunder brandsikring og restaurering af stenlofter.

Hele projektet er gennemført af Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme og støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og Trygfonden.

/ritzau/