Kunst for 7,5 milliarder lå gemt i lejlighed

I en lejlighed fyldt med gamle madrester og konservesdåser gemte der sig mere end 1.400 malerier.

Dette hidtil ukendte maleri af Marc Chagall lå sammen med mere end 1400 andre kunstværker gemt i den 80-årige Cornelius Gurlitts lejlighed i München. Alt i alt har kunstværkerne en anslået værdi til 7,5 milliard kroner. (Foto: Scanpix)

Normalt bliver værker af Picasso, Matisse, Emil Nolde og Chagall opbevaret sikkert bag lås og slå på alverdens fine kunstmuseer eller hos stenrige private samlere.

Som regel står de ikke hulter til bulter i en lejlighed fyldt med rustne konservesdåser og gamle madrester.

Alligevel var det i sådan en lejlighed på syvende sal i et højhus af beton i München, at politiet i 2011 fandt mere end 1.400 værker af kunstnere som netop Picasse, Matisse, Emil Nolde og Chagall.

Malerierne var kunstskatte og stammer hovedsageligt fra jødiske samlere, der mistede dem under Nazitiden. Ifølge politiet anslås malerierne at have en værdi på cirka 7,5 milliarder kroner. Det skriver Daily Mail.

På et pressemøde tirsdag oplyste den tyske statsanklager Reinhard Nemetz, at det spektakulære fund er blevet holdt hemmeligt siden 2011 for at lette arbejdet med de kostbare malerier.

- Vi har holdt sagen hemmelig af praktisk og juridiske årsager, sagde han ifølge Jyllands-Posten.

Malerierne lå bag gammel mad

Det var den 80-årige Cornelius Gurlitt, der boede i lejligheden. Han levede som eneboer og havde hverken bankkonto eller forsikring, ligesom han heller ikke modtog pension. Til gengæld solgte han ud af den enorme kunstsamling, når han manglede penge.

Det var netop, da Cornelius Gurlitt i september 2010 havde solgt et værk, at politiet kom på sporet af ham. Han blev opdaget af det tyske toldvæsen ved en kontrol og havde 9.000 euro på sig efter salget af et maleri fra samlingen.

Toldmyndighederne mistænkte Cornelius Gurlitt for skatteunddragelse og ransagede derfor hans hjem i München i 2011, hvor alle malerierne blev fundet. En embedsmand hos toldmyndighederne siger ifølge Daily Mail:

- Vi gik ind i lejligheden og forventede at finde et par tusind sorte euro, måske en ulovlig bankkonto, men vi var lamslået over, hvad vi fandt. Fra gulv til loft, fra soveværelse til badeværelse, var der bunker og atter bunker af gammel mad i konservesdåser og gamle nudler, meget af det fra 1980'erne. Og bagved det hele var alle de her billeder. Vi har fået at vide, at de er mere end en milliard euro værd, men den reelle værdi er uvurderlig. De er skatte.

Holdt sagen hemmelig

Cornelius Gurlitt havde lejligheden fyldt med de savnede og verdensberømte værker på grund af sin far, en berømt kunsthandler, Hildebrand Gurlitt.

Hildebrand Gurlitt havde af nazisterne fået til opgave at få fat på så meget såkaldt 'degenereret' kunst som muligt. Han fik fingrene i de mange kunstværker gennem jødiske kunstsamlere, der var desperate for at komme væk fra Tyskland. De solgte derfor malerierne til Hildebrand Gurlitt til ekstremt lave priser, skriver det tyske nyhedsmagasin Focus.

Facebook
Twitter