Kunstekspert: Der skal nok være en køber til stjålet Nolde-maleri

Det stjålne værk ’Middag i Emmaus’ er et oliemaleri. Det i sig selv gør maleriet attraktivt for kunstsamlere i både ind- og udland.

Emil Noldes 'Middag i Emmaus' er malet i 1904 og lavet specielt til Østrup Kirke, der købte oliemaleriet for 340 kroner. I dag er det en hel del mere værd. (© DR)

Det er aldrig nemt at afsætte stjålne værker. Til gengæld skal der nok være nogle samlere, der kan lokkes til at købe det Emil Nolde maleri, som er blevet stjålet fra Ølstrup Kirke ved Ringkøbing.

Det vurderer Kasper Nielsen, der er vurderings- og salgsdirektør ved auktionshuset Bruun Rasmussen.

- Vi har med en af de absolut mest betydningsfulde kunstnere fra begyndelsen af det 20. århundrede at gøre, så der er helt sikkert samlere ikke bare herhjemme men også i udlandet, der ville være interesserede i at få et sådant billede til samlingen, siger han til DR Kultur.

- Der vil være samlere, der er villige til at gå på kompromis med, at det ikke er et maleri som sælgerne har erhvervet sig på ærlig og redelig vis, siger han.

Et af de tidlige værker

Auktionshuset har ikke selv haft oliemalerier af Nolde under hammeren - kun akvareller og grafik.

- Det er jo et oliebillede og det i sig selv placerer maleriet i den højere ende rent prismæssigt. Der er nok en tendens til, at man gerne vil have nogle mere koloristiske værker fra Noldes hånd - og nogle lidt gladere billeder - men det er til gengæld fra perioden, inden han rigtigt slår igennem, siger Kasper Nielsen.

Et stort tab for vestjysk kirke

Og netop derfor er maleriet 'Middag i Emmaus' fra 1904 noget særligt.

- Sat i kunsthistorisk perspektiv er det et interessant billede, fordi det er en type billede, der ikke udbydes og ses så ofte på det fri marked, siger Bruun Rasmussens vurderings- og salgsdirektør og uddyber:

- Så for kunstkendere og samlere er det et interessant billede. For Østrup Kirke ved Ringkøbing er det da også et stort tab, hvis de ikke får det tilbagebragt igen. Det er absolut en væsentlig kunstskat i danske rammer.

Kan nemt koste flere millioner

Emil Hansen blev født i 1867 i landsbyen Nolde i Sønderjylland, som han tog navn efter, så den danske forbindelse betyder også, at der er en del værker ude på det frie marked fra tid til anden.

- Takket være Emil Noldes danske relationer, dukker hans værker op ind imellem, men det er sjældent, vi ser oliemalerierne til salg, siger Kasper Nielsen.

Oliemaleriet er flere millioner værd

Men hvad er sådan et maleri reelt værd? Det kan vi kun gisne om, indrømmer Bruun Rasmussen-direktøren.

- Vi ved jo ikke, hvad der reelt ligger til grund for tyveriet. Men det er klart, et ægte oliemaleri af Emil Nolde kan nemt koste flere millioner.

Midt- og Vestjyllandspoliti oplyser, at maleriet, der i øvrigt er malet specielt til Ølstrup Kirke, mindst er 10 millioner kroner værd. Da kirken købte det i 1904 gav de 340 kroner for det.

Malerier blev stjålet fra kirken et sted mellem klokken 09.00 mandag og klokken 11.00 tirsdag formiddag. Politiet har netop afsluttet deres undersøgelse efter tekniske beviser i kirken. Man har endnu ingen spor efter gerningsmænd.

Facebook
Twitter