Kunstværker i plastik giver museer grå hår

Plastikkunstværker ændrer form og udseende, og derfor har museerne svært ved at bevare værkerne, som de er forpligtet til.

Statens Museum for Kunst har fået 640.000 kroner af Kulturstyrelsen for at finde en metode til at sikre en af museets skulpturer. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Scanpix)

Kunstværker i plastik giver konservatorerne på landets museer problemer.

For mens gamle kunstværker, der er udført i træ, metal og gips i flere hundrede år står, som da de blev lavet, så forholder det sig helt anderledes med kunst i plastik.

Det skriver Politiken tirsdag.

Problemet er, at plastmaterialerne er uforudsigelige, og at nogle af plastiktyperne ændrer form og udseende, få år efter de er blevet skabt.

Dermed er værker fra kunstnere som Christian Lemmerz og Gunnar Aagaard Andersen ved at smuldre, hvilket bekymrer museerne, der er forpligtet til at bevare værkerne i så lang tid som muligt.

Lægger værkerne i fryseren

Mens Nationalmuseet lægger sine plastikværker i en kummefryser, har Statens Museum for Kunst netop modtaget 640.000 kroner fra Kulturstyrelsen til at udvikle nye metoder.

- Kunstnere kaster sig ud i nye materialer, fordi de er interessante. Og så ved man ofte først, hvor længe de holder, når tiden er gået, siger museumsinspektør Birgitte Anderberg på Statens Museum for Kunst til Politiken.

Hun afviser, at man blot kan opfordre kunstnere til gå uden om plastikken.

Plastforsker Yvonne Shashoua fra Nationalmuseet ville dog ønske, at der var større viden om den korte levetid. Hun fortæller, at kunstnerne typisk vælger materialer ud fra deres udseende og ikke deres kemiske egenskaber.

Facebook
Twitter