Monet er den dyreste udstilling nogensinde på ARoS

Kunstmuseum udvider åbningstiden for at kunne tage det forventede publikumstryk til folkekære Monet-malerier.

ARoS udstiller blandt andet dette Claude Monet-maleri af Waterloo Bridge i London fra 1903. (© © Memorial Art Gallery of the University of Rochester)

Når kunstmuseet ARoS i Aarhus i dag åbner sin dyreste udstilling nogensinde med malerier af Monet og en række af hans impressionistkolleger, er der dømt tilløbsstykke.

Der har været arbejdet i mere end fire år på at låne de kostbare billeder fra private samlere i hele verden.

Udstillingen "Monet - Lost in Translation" kan blive museets hidtil største trækplaster og overgå udstillinger af Munch og dronning Margrethe og prinsgemalen.

Mange kunst-immune kender nemlig også Monets berømte blomster- og landskabsbillleder, der er brugt i utallige sammenhænge.

Håber Monet kan genopdages med frisk øjne

Direktør Erlend Høyersten håber at kunne rive Monet ud af den kommercielle omklamring, han er blevet genstand for og præsentere malerierne på en måde, så de kan genopdages med friske øjne.

Samtidig ved han godt, at udstillingen bliver et trækplaster. Og han er på det rene med, at der også i kunstens verden skal tjenes på gyngerne for at spendere på karrusellerne.

- En del af vores eksistensberettigelse er jo også at få kunsten ud til folk. Vi skal bare samtidig fastholde en kerne og en integritet i det, vi laver, siger Høyersten.

ARoS har i tre år haft over en en halv million betalende gæster årligt og økonomisk overskud fem år i træk. Som et af få danske museer tjener museet selv mere end det dobbelte af det offentlige driftstilskud.

/ritzau/