Morsingboer: Kulturmødet er blevet årets højdepunkt

Det der startede som en lidt langhåret begivenhed har udviklet sig til at være årets absolutte højdepunkt, siger en lokal ved kulturmødet på Mors, der sluttede lørdag eftermiddag.

Foran indgangen til Kulturpladsen kigger folk nysgerrigt ned i det omfattende program for Kulturmødet. (Foto: Richard Fischer Hansen © (c) DR)

- Skal du have en brochure?, lyder det fra en af de mange frivillige.

Det kan mærkes, at der er noget helt særligt i luften i Nykøbing Mors disse dage.

På denne tid af året er det nemlig igen blevet tid til det årlige Kulturmøde.

Folk har taget mødet til sig

I byens centrum kan musik og støj fra højtalere tydeligt høres. Larmen kommer blandt andet fra Kulturtorvet, som torvet i centrum netop er blevet omdøbt til.

Kulturtorvet i centrum af Nykøbing Mors tilbyder gratis koncerter under hele Kulturmødet. (Foto: Richard Fischer Hansen © (c) DR)

På torvet står folk begejstret og overværer et kor på scenen, der blæser igennem med deres sang og instrumenter. Musikken er bare en brøkdel af Kulturmødet.

Ved torvet står også flere frivillige og guider folk rundt til de mange forskellige kulturarrangementer i byen. En af de frivillige er Jette Heibøll på 66 år.

Jette Heibøll blev lokket til Nykøbing Mors for 19 år siden af hendes mand. Det er er hendes fjerde år i år som frivillig til kulturmødet. (Foto: Richard Fischer Hansen © (c) DR)

- Kulturmødet har accelereret meget positiv respons fra de lokale. Det eneste negative jeg hører fra folk, er, at de ikke kan nå det hele, siger hun med et grin.

Der er pyntet op til Kulturmødet nede i Nykøbing Mors' gågade. (Foto: Richard Fischer Hansen © (c) DR)

Hun har været med alle år Kulturmødet har eksisteret, og hun har derfor nøje fulgt mødets udvikling.

- Første år vidste de lokale ikke rigtig, hvad det var for noget. Det har taget lidt tid for folk i lokalområdet at vænne sig til det, men i dag er alle rigtig glade for Kulturmødet, siger hun.

Mødet er blevet mere stringent

Kulturmødet holder ikke kun til inde i centrum af byen.

Både nede ved Limfjorden, der i kulturdagene er blevet omdøbt Kulturfjorden og ved den helt store kulturplads vest for centrum, er der et væld af kulturelle arrangementer.

Den store scene nede ved Kulturfjorden tiltrækker mange mennesker. (Foto: Richard Fischer Hansen © (c) DR)

Særligt Kulturpladsen tiltrækker mange besøgende, da det er her de fleste debatter foregår.

Fra udkigstårnet kan man se ud over hele Kulturpladsen. (Foto: Richard Fischer Hansen © (c) DR)

For at komme ud til Kulturpladsen fra centrum, skal man gennem en lille afspærret vej, der er blevet døbt Kulturvejen.

Vejen er lukket af for al trafik, og folk valfarter i begge veje frem og tilbage for at få det hele med.

Langs Kulturvejen er der flere madboder og stande, hvor folk både kan få en øl og et foredrag med på vejen. (Foto: Richard Fischer Hansen © (c) DR)

Blandt de mange valfartende gæster der har taget vejen ud til Kulturpladsen, er der liv og glæde at spore.

En af de mange besøgende er Kasper Ravn Fredensborg på 33 år.

Kasper Ravn Fredensborg sidder i byrådet i Herning, og er med til Kulturmødet på Mors for tredje gang. (Foto: Richard Fischer Hansen © (c) DR)

- Jeg tager til Kulturmødet for at samle ny inspiration. Til Kulturmødet snakker jeg med folk, som jeg normalt ikke vil snakke med, siger Kasper Ravn Fredensborg.

På denne tid af året er Frihedsgudinden at finde i Nykøbing Mors. (Foto: Richard Fischer Hansen © (c) DR)

Han har set kulturmødet vokse, og trods den stigende interesse fra folk udefra, så føler han, at mødet ikke skal blive større.

- Det har været et andet møde i forhold til sidste år. Godt nok er Kulturmødet blevet mere organiseret og landsdækkende, men jeg føler, at det er blevet en smule mere stringent, hvor enkelte mennesker ikke længere får vist deres kultur. Vi skal passe på, at mødet ikke kun bliver for kultureliten, siger Kasper Ravn Fredensborg, mens han gør sig klar til at spise med kollegaerne fra Herning.

Kulturmødet er årets højdepunkt

Anne Mette Nielsen på 43 år er også at finde på Kulturpladsen.

Anne Mette Nielsen er fra Nykøbing Mors og har været fast gæst de sidste tre år. Hun nyder den særlige stemning, der er at finde i byen. (Foto: Richard Fischer Hansen © (c) DR)

- Det er meget liv i byen under Kulturmødet, og der er sket meget på få år. Kulturmødet er årets højdepunkt i Nykøbing Mors, siger hun og fortsætter:

- Da det første møde fandt sted for fire år siden, tænkte de lokale, at kulturmødet var lidt for langhåret. Men folk har sidenhen taget godt i mod det, konkluderer Anne Mette Nielsen, mens hun overværer en gymnastikopvisning på Kulturpladsen.

Unge gymnaster underholder på Kulturpladsen. (Foto: Richard Fischer Hansen © (c) DR)

Lørdag klokken 14.00 er det hele så slut. 48 timers kulturmøde er overstået med over 80 samtaler og godt 300 oplevelsesarrangementer.

Facebook
Twitter