Museer og teatre køber for dyrt ind

Flere af landets største kulturinstitutioner overtræder statens regler for indkøb, fastslår Rigsrevisionen.

Statens Museum for Kunst er en af de kulturinstitutioner, der får kritik af Rigsrevisionen. (© Statens Museum for Kunst)

Kulturlivet skal spare 600 millioner kroner de næste fire år, men der kunne blive flere penge at rutte med på landets teatre, museer og biblioteker, hvis institutionerne blev bedre til at købe ind.

Det skriver Politiken.

Avisen har fået aktindsigt i notater fra Rigsrevisionen. De dokumenterer, at seks af landets største kulturinstitutioner i mange tilfælde har overtrådt reglerne for indkøb i staten ved ikke at undersøge, om de kan få varer og ydelser billigere.

Rigsrevisionens undersøgelse er foretaget på baggrund af 187 stikprøver.

Ifølge Statsrevisorerne, der er politisk udpeget, er det "meget utilfredsstillende", at reglerne i stribevis af tilfælde ikke bliver overholdt.

Rigsrevisionens undersøgelse viser, at de seks institutioner i forbindelse med indkøb, der er omfattet af EU-udbudsreglerne, i mere end hvert fjerde tilfælde ikke har overholdt loven.

Vi tager kritikken meget alvorligt.

Kim Gundersen, SMK

Statens Museum for Kunst får eksempelvis kritik af Rigsrevisionen, blandt andet for ikke at sende kloakarbejde og frokostordning i udbud.

- Vi tager kritikken meget alvorligt, siger administrationschef Kim Gundersen til Politiken.

Rigsrevisionen sætter ikke tal på, hvor store besparelser institutionerne kan være gået glip af, men da revisionsfirmaet Deloitte sidste år undersøgte Det Kongelige Teater, var vurderingen, at en effektivisering af indkøb kunne spare teatret for mellem 5,0 og 7,5 millioner kroner om året.

/ritzau/

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve