Museer om salg af kulturarv: Kun få vil sælge ud af samlingen

Flere partier vil tillade museer at sælge ud af deres genstande. Men kun få museer ønsker at sætte til salg-skilte på deres samling.

Flere politikere vil give museerne mulighed for at sælge ud af deres samlinger. Men mange museer mener ikke, det er en god idé. (© Statens Museum for Kunst)

Kunstværker, der sælges til højestbydende, og netauktioner på flintøkser og andre fortidsminder. Den mulighed vil flere partier give landets museer for at polstre økonomien i museerne.

Men hvis man spørger museerne selv, så tyder det ikke på, at ønsket om at sælge ud af genstandene er særlig stort.

Organisationen for Danske Museer, der er interesseorganisation for 169 af landets museer, er ikke bekendt med, at nogen af deres medlemmer har et ønske om at sælge ud. Det fortæller Nils M. Jensen, der er direktør for organisationen, til DR Kultur.

- Jeg har ikke hørt om nogen statsanerkendte museer, som har ytret ønske om at ville sælge, siger han.

Salg skal godkendes af minister

Ifølge museumsloven kan en genstand ikke udskilles fra en museumssamling med mindre kulturministeren tillader det. Og hvis reglerne bliver lempet, så museerne selv kan vælge at sælge ud, så vil det også skabe flere etiske dilemmaer, mener Nils M. Jensen.

- Museer modtager genstande som donationer fra fonde og privatpersoner, og tænk, hvis et museum sælger en genstand, få år efter museet har modtaget den. Det vil give en risiko for at sætte troværdigheden over styr i forhold til dem, der har givet genstanden, fordi de regnede med, at den frem over ville være på museerne, siger Nils M. Jensen.

Han peger også på, at en lempelse af museumsloven kan få flere givere til at sælge i stedet for at give det til et museum, fordi de så selv kan tjene pengene – frem for, at museet gør det.

Direktør: Vil ikke hjælpe på økonomien

På Statens Museum for Kunst afviser direktør Mikkel Bogh, at det er nogen god idé for kunstmuseet. Han peger på, at salg af værker kun vil give et meget beskedent beløb.

- Museernes trængte økonomi vil det ikke løse overhovedet. Det lyder som en fiks idé, hvor politikerne lapper på de offentlige investeringer i museerne, siger Mikkel Bogh.

Han fortæller, at ideen på sigt kan løse eventuelle magasinproblemer, hvor pladsen mellem museumsgenstandene hele tiden bliver mindre, men at det ikke er et aktuelt problem for museet.

Desuden siger han, at et salg af et af f.eks. Eckersbergs hovedværker kun vil kunne give to millioner kroner, hvor én enkelt udstilling koster mellem tre og fem millioner kroner at lave.

- Så selv om vi solgte et af vores topværker, så vil det ikke engang kunne finansiere en enkelt udstilling, siger han.

Et af de få museer, som tidligere har talt positivt for en lempelse er Tøjhusmuseet i København, hvor gamle danske våben bliver udstillet. Museet er efterfølgende blevet lagt ind under Nationalmuseet, men her ønsker presseansvarlig Henrik Schilling ikke at forholde sig til sagen.

- Det var et ønske, der stammer fra den tidligere direktørs tid, og det er ikke noget, vi på Nationalmuseet kan redegøre for, siger Henrik Schilling og tilføjer, at man ikke vil kommentere sagen, så længe det er en politisk diskussion.

Kassering kan være mulighed

Museumsdirektør i Den Gamle By i Aarhus, Thomas Bloch Ravn, er dog mere positiv over for forslaget.

Han siger, at flere museer har flere genstande, der hverken nu eller i eftertiden er relevante. Derfor mener han, det kan være en god idé, at museerne nogle gange vurderer samlingen og ser rationelt på, om genstandene egentlig har en blivende værdi – og kan kasseres.

Men han advarer imod det, han kalder nutidsovermod.

- Man kan let komme til at underkende, at en genstand kan have værdi om f.eks. 20 år. Samtidig må et salg ikke blive en økonomisk gulerod, så et museum sælger ud, hvis det går skidt i nogle år. Man skal dobbeltsikre det, så nogen godkender et salg, så en tilfældig museumsdirektør ikke bare kan gøre det for at sikre økonomien, siger Thomas Bloch Ravn.

I USA er det muligt for museerne at sælge deres genstande, og Organisationen for Danske Museer vil høre den amerikanske museumsorganisation, hvad deres erfaringer er med at lade museerne sælge ud.