Naboer protesterer mod Utøya-mindesmærke

Naboer til mindesmærket for ofrene ved terrorangrebet på Utøya er ikke glade for at blive mindet om 22. juli hver dag.

Kunstneren Jonas Dahlberg vil blandt andet skære et stykke land væk ved Sårbråten og lave en mindevæg. Det er de lokale dog ikke glade for at være naboerne til. (Foto: Jonas Dahlberg © Scanpix)

Nej til vedtaget mindesmærke på Sårbråten i Hole.

Sådan hedder en Facebook-gruppe, der er startet af nogle af naboerne til det kommende mindesmærke for ofrene ved terrorangrebet på Utøya. Lige nu er der 720 medlemmer af gruppen.

- Det bliver så tilpas i øjenfaldende at dem, som bor her, vil komme til at se på det her hver eneste dag. Der er ligesom ikke noget, der kan dække det, siger talsmand for Facebook-gruppen, Ole Morten Jensen, til NRK.

Mindesmærket kommer ikke til at ligge på øen Utøya, hvor der kun er adgang for de pårørende på årsdagen for terroraktionen den 22. juli 2011.

Voldsomt at se på

I stedet har den svenske kunstner Jonas Dahlberg vundet konkurrencen om at lave mindesmærket på fastlandet ved Sårbråten nord for øen. Her vil han blandt andet skære en del af fastlandet over for at vise, at der stadig er et sår i naturen, der ikke er helet.

Og netop det sår, er naboerne utilfredse med at blive konfronteret med i deres hverdag.

- Vi kæmper med at acceptere, at vi skal mindes 22. juli hver dag. Vi er ikke modstandere af at have et mindesmærke på Sørbråten, men den får så pompøst et udtryk, at det bliver meget voldsomt at se på, siger Ole Morten Jensen til NRK.

Har prioriteret ofrenes familier

Svein Bjørkår fra den norske stats afdeling for kunst i det offentlige rum siger, at alle har haft mulighed for at melde ind med ris og ros.

Dog erkender han, at man især har prioriteret at inddrage og lytte til familierne til ofrene.

- Alle i lokalområdet har og har haft lejlighed til at kommentere processen (…) Derudover har vi snart et åbent møde, hvor vi vil have kontakt og tage en dialog med den lokale befolkning ved Sårbråten, siger han til NRK.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk