Nationalmuseet udstiller Danmarks første fixerum

Det første mobile fixerum i Danmark skifter nu Vesterbros gader ud med Nationalmuseets permanente samling.

Sådan ser Danmarks første fixerum ud. Det bliver nu en del af Nationalmuseets faste udstilling. (Foto: fixerum.dk)

En ombygget tysk ambulance har turneret på Vesterbro siden 2011 og har forsynet stofmisbrugere med rene sprøjter og hjælp fra frivillige læger og sygeplejersker.

Nu skal den såkaldte Fixelance udstilles på Nationalmuseet, som har optaget Danmarks første fixerum i museets permanente samling, skriver stofmisbrugernes magasin, Illegal.

Skæbner på kanten

Da Fixelancen første gang rullede ud på de københavnske gader, var fixerum endnu ikke lovlige her i landet.

Derfor er der også god grund til at køre den tidligere ambulance på pension på museum, mener Christian Sune Pedersen, som er overinspektør på Nyere Tid og Verdens Kulturer på Nationalmuseet.

- Der er mange gode og problematiske historier forbundet med Fixelancen, her under de seneste års historie om stoffer, skæbner på kanten, velfærdshistorie, byudvikling og ikke mindst privat og frivilligt initiativ, siger han til magasinet.

- I det øjeblik, Fixelancen triller ind over dørkarmen til Nationalmuseet, så indgår den i selskab med de mange andre genstande og kan også bidrage til andre store historier som for eksempel historien om rusmidler i Danmark, uddyber han.

Udstilles i forhal

Det er den ene af i alt to Fixelancer, der bliver udstillet.

Ud over at blive en del af den permanente samling skal Fixelancen også udstilles i Nationalmuseets forhal sidst i april. Derfor har konservatorer siden januar arbejdet på bilen, som blandt andet skulle tømmes for olie og diesel.

Ingen dødsfald i fixerum

Ni måneder efter Fixelancens første bruger trådte ind i vognen, blev regeringens lovforslag om fixerum vedtaget.

Det første permanente fixerum åbnede i oktober 2012, hvorefter foreningen bag Fixelancen nedlagde sig selv, og Københavns Kommune overtog de to mobile fixerum.

Siden introduktionen af Fixelancen er der ikke sket et eneste dødsfald i de fem fixerum, der efterfølgende er blevet etableret i København, Odense og Aarhus.

/ritzau/

Facebook
Twitter