Nu er der ingen undskyldning: Se gratis opera fra Europas store scener

Høj kulturel kapital, men alt for få penge i lommen til en tur i operaen? Nu kan du se opera fra 15 af Europas teatre. Det Kongelige Teater er dog ikke med.

Første operaforestilling, der blev vist på The Opera Platform, var 'La traviata', der er baseret på romanen 'Kameliadamen'. (Foto: Javier del Real © Teatro Real)

Er du til tragedier, dramaer og kærlighedsfadæser opført med sang og musik, men har du svært ved at finde pengene til en billet til en tur i operaen, så har du her en god nyhed.

15 af Europas teatre med blandt andre Royal Opera House i London og Spaniens kongelige teater, Teatro Real, vil sende en livetransmission fra deres scener, som derefter vil ligge på The Opera Platform i seks måneder.

Første forestilling, ’La traviata’, blev vist i fredags direkte fra Madrids Teatro Real. Forestillingen er baseret på Alexandre Dumas den yngres roman ’Kameliadamen’, der handler om forelskelsen mellem den prostituerede Violetta og Alfredo fra den parisiske overklasse. Men forelskelsen ender i bedste operastil i en tragedie.

Midlertidig projekt på tre år

Det er den tysk-franske tv-kanal Arte, organisationen Opera Europa og de 15 teatre, der står bag The Opera Platform, og som er støtte med midler fra EU. Projektet løber indtil videre i tre år og har et budget på næsten 30 millioner kroner, hvoraf halvdelen kommer fra EU’s kulturmidler, skriver The Guardian.

Målet er at få operagenren bredere ud i offentligheden.

The Opera Platform er blot en i rækken af streamingtilbud, hvor de store teatre lægger forestillinger ud. I Stockholm har Sveriges nationalscene Dramaten netop lanceret Dramaten Play. Men indtil nu streamer Det Kgl. Teater kun udvalgte forestillinger i en række biografer, som efterfølgende bliver vist på DR K – senest ’Svanesøen’, der siden midten af april er blevet set af knap 3400 publikummer.

Dog fortæller Henrik Sten Petersen, der er salgs- og planlægningsdirektør i Det Kgl. Teater, at den nye, gratis streamingtjeneste ser meget lovende og professionel ud.

Det Kgl. Teater: Vi skal med på den digitale vogn

- Vi er hele tiden opmærksomme på de digitale muligheder, og Det Kongelige Teater skal være til stede i den digitale verden. Derfor er det også noget, vi vil holde øje med i løbet af de kommende måneder, om vi skal være med i, men også i forhold til om vi kan få de fornødne rettigheder til at gøre det, siger han til DR Kultur.

Henrik Sten Petersen fortæller, at de traditionelle platforme står over for store udfordringer, da særligt de unge benytter sig af det digitale univers. Derfor mener han, at streaming vil være en god idé særligt til skoler, så man rammer en stor målgruppe på én gang.

I 2012 var en række teatre i Danmark med i den betalende streamingtjeneste Seeatre, hvor man betalte knap 100 kroner om måneden for at kunne se forestillingerne på sit tv. Men et år efter lanceringen lukkede sitet.

Næste opera på The Opera Platform er opførelsen af ’Król Roger’ direkte fra Royal Opera House i London, hvor danskeren Kasper Holten er operachef. Forestillingen bliver vist 16. maj kl. 19.45.