Præst: Det er ualmindelig frækt at stjæle vores smukke billede

Ølstrup Kirke er dybt ulykkeligt over, at tyve har stjålet deres kostbare Emil Nolde-værk, fortæller sognepræst.

Sognepræst Inge-Dorthe Brønden Kaasgaard foran Ølstrup Kirke, som siden 1904 har haft Emil Nolde-værket hængende. (Foto: Jesper Ibfeldt © DR)

- For os, der færdes i kirken, er det en kæmpe katastrofe. Det er som om, at en del af vores identitet er blevet fjernet. Vi er temmelig chokeret og dybt ulykkelige.

Sådan lyder reaktionen fra Ølstrup Kirkes sognepræst Inge-Dorthe Brønden Kaasgaard, efter kirken har fået stjålet et kostbart Emil Nolde-værk.

- Det er ualmindelig frækt og uanstændigt. Tænk at nogen ikke under os, at vi har haft det smukke billede hængende.

- Selv har vi måske været naive i forhold til at sikre billedet, men vi har altså valgt, som vi har valgt, og det står vi ved, siger præsten.

Emil Noldes 'Middag i Emmaus' malet i 1904. (© DR)

Inge-Dorthe Brønden Kaasgaard henviser til, at kirken i dagtimerne har været åben og frit tilgængelig for alle.

Samtidig er der ikke videoovervågning i kirken, og derfor har tyvene haft decideret frit spil til at stjæle kunststykket på 70x80 cm.

10 millioner kroner værd

Maleriet med titlen 'Middag i Emmaus' er vurderet til at have en værdi på mindst 10 millioner kroner.

Det er et sted mellem klokken 09.00 mandag og tirsdag formiddag klokken 11.00 blevet fjernet fra kirkens altertavle, hvor lærredet har hængt siden 1904.

Menighedsrådsformand Boe Hammelsvang fortæller, at man flere gange gennem årene har diskuteret, om det var forsvarligt at lade et værk med en så stor anslået værdi hænge frit fremme.

- Vi har også talt med politiet om det, og vi er kommet frem til, at jo mere vi sikrede det, jo mere skade kunne maleriet få, hvis nogen ville tage det, siger han.

'Middag i Emmaus' er malet specielt til kirken i 1904, og man betalte 340 kroner for det dengang.

Ingen spor

Midt- og Vestjyllands politi fortæller til DR Nyheder, at man foreløbig ingen spor har efter tyvene. Mistanken er, at tyvene kan have gemt sig i kirken, til den er blevet låst.

I øjeblikket er politiets kriminalteknikere i færd med at gennemsøge kirkens rum for spor, mens lokalbetjente er ved at afhøre naboer og andre personer, der har været i og omkring kirken inden for det seneste døgn.

- Nu er vi godt og grundig i chok, og vi håber, det kan få sin lykkelige udgang. Men vi har vores bange anelser omkring, hvor det er endt, og om det er kommet ud af landet.

- Hvis vi får det tilbage, er det klart, at så må vi lave nogle andre tiltag. Vi har bare hele tiden haft en holdning om, at vores kirke skal være åben for alle, siger Boe Hammelsvang.

Facebook
Twitter