Provokunstner: Udstillede terrorister skaber udvikling

Provokation skaber udvikling, mener Michael Brammer, der selv er kendt for at provokere med sin kunst.

Billederne af brødrene El Bakraoui bliver udstillet med en handske og granatsplinter, der skal illustrere det bombeangreb, de rettede mod civile i Bruxelles. Handsken blev brugt til at skjule en detonator.

En kommende 'martyrudstilling' med billeder af blandt andre to af terroristerne fra det nylige angreb i Bruxelles har allerede skabt stor debat.

- Det er vanvittigt og helt ude af proportioner, mener kulturminister Bertel Haarder (V).

Det er kunstnerkollektivet The Other Eye of The Tiger, TOETT, der udfordrer begrebet martyr ved fra den 26. maj at udstille billeder af frihedskæmpere og terrorister side om side i et lokale i Kødbyen i København. Allerede der hopper kæden af for kulturministeren.

- De to ting kan simpelthen ikke sammenlignes, altså en der kæmper for en sag, og en der vil slå så mange mennesker ihjel som muligt.

Formanden for Trykkefrihedsselskabet, Katrine Winkel Holm, har over for Politiken stemplet udstillingen som "pervers".

Ikke så mangfoldigt

Ærgerlig reaktion, mener kunster Michael Brammer.

- Det er da ikke så mangfoldigt og lidt snævert. Det er sgu da frivilligt at gå derind. Det er ikke sådan, at nogen bliver tvunget. Heller ikke Bertel Haarder, siger han.

Michael Brammer er selv kendt for at provokere med sin kunst. I 1994 fik han danskerne til at spærre øjnene op ved at udstille hundehvalpe, som han havde købt for at få dem aflivet, udstoppet og udstillet. Sammen med et stort rødt hjerte og udstillingstitlen 'Tro, Håb og Kærlighed med Venner'.

Sådan så det ud, da Michael Brammer udstillede udstoppede hundehvalpe i 1994. Udstillingen hed 'Tro, Håb og Kærlighed med Venner'. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen)

Han holder foredrag om, hvad provokerende kunst kan gøre og mener også, at den kommende udstilling kaldet 'Martyrmuseum' har noget at byde ind med.

- Jeg kan da kun have sympati for, at man udstiller noget virkelighed, siger Michael Brammer.

Kan det ikke blive for ekstremt at udstille billeder af terrorister fra et angreb, der er så tæt på som det i Bruxelles, side om side med mennesker, der bliver betragtet som frihedskæmpere?

- Virkeligheden er jo endnu værre, så nej helt klart ikke. De udstiller jo bare virkeligheden, siger kunstneren.

Hvad kan sådan en udstilling gøre?

- Det kan tvinge folk til at tænke over det at være her på jorden med alle de andre modsætningsfyldte mennesker, siger Michael Brammer og fortsætter:

- Man sætter sig ind i, hvordan andre mennesker tænker. Det er jo den eneste måde, man kan skabe tolerance på. Og det giver udvikling at skabe tolerance ved at sætte sig ind i, hvordan andre mennesker tænker. Og det skal man jo fremprovokere på en måde. Det triller ikke helt ind af sig selv.

Derfor mener han, det giver god mening at udstille brødrene Ibrahim og Khalid El Bakraoui på lige fod med andre mennesker, der døde af at kæmpe for en sag, som de troede på.

En af de seks kunstnere bag 'Martyrmuseum', Ida Graup Nielsen, begrunder udstillingen med følgende ord.

- I Danmark har vi svært ved at forestille os at gå i døden for noget som helst. At flyve ind i Twin Towers, skyde mennesker på Bataclan og sprænge sig selv i luften i Bruxelles gør man kun i troen på en bedre verden. Derfor åbner vi et museum, hvor disse mennesker indgår i udstillingen. For vi er alle helte i vores egen historie, siger hun.