Racismedømt svenskers udstilling kommer til Danmark

Den licensfinansierede radiokanal Radio24syv har skaffet racismedømt svensk kunstners værker til ukendt adresse i København. Nu søger radiokanalen en gallerist til udstillingen, som Radio24syv ikke selv vil vise.

Dan Park er fængslet i Sverige på grund af en udstilling, som den svenske domstol kalder en hetz mod folkegrupper. I Danmark har flere kritiseret dommen. Billedet stammer en udstilling i Sverige, som blev lukket af politiet, kort efter åbningen. (Foto: Drago Prvulovic © Scanpix)

Den racismedømte svenske kunstner Dan Parks værker bliver med stor sandsynlighed udstillet i København fra tirsdag.

Det sker, efter den licensfinansierede radiokanal Radio24syv gennem den fængslede kunstners gallerist har fået fat i 31 værker, hvoraf ni er blevet beordret destrueret af den svenske domstol.

Dan Park har flere gange været genstand for retssager på den anden side af Øresund. Senest fik han en fængselsdom på seks måneder, fordi den svenske domstol mente, at værkerne var en hetz mod folkegrupper.

Billede af hængte afrikanere

Blandt andet forestillet et af værkerne, 'Hang-on Afrofobians', tre tændstikmænd med hoveder fra afrikanere, som er hængt. En af afrikanerne blev i 2013 overfaldet i Malmø. Desuden rummer udstillingen, som Radio24syv allerede har hængt op i et aflåst udstillingslokale, værker, hvor en katolsk biskop får et blowjob af en dreng, en gris med en davidsstjerne, der besørger ud over Gaza, og Jesus, der har samleje med Muhammed.

Billederne er blevet genskabt ved hjælp af en USB-nøgle, hvor de 31 værker er gemt - inklusive de værker, som den svenske domstol har beordret destrueret.

Fængselsdommen har også ført til stor debat herhjemme, hvor flere mener, at svenskerne angriber ytringsfriheden.

Mads Brügger, der er kanalchef på Radio24syv, mener ikke, at radiokanalen ved at samle og sætte udstillingen op, er med til at opfordre til had, som Dan Park er dømt for.

- Der er elementer i Dan Parks kunst, som ikke kan flettes sammen med vores etiske regelsæt. Men det, vi har gjort, er, at vi har lavet udstillingen på en hemmelig adresse i København, indrammet billederne og sat lys på, hvorefter vi har låst døren. Derfor eksisterer udstillingen jo i princippet ikke. Det er en privat handling og eksisterer ikke i det offentlige rum. Spørgsmålet er så, hvem der vil være gallerist og åbne den, siger Mads Brügger.

Vil udfordre Parks danske støtter

Han mener, det er et væsentligt spørgsmål at finde ud af, om dem, han kalder Dan Parks defensorer, nu har lyst til at påtage sig ansvaret for at være gallerist. Derfor har kanalen ryddet alle formelle forhindringer af vejen, så en eventuel gallerist bare skal åbne døren, tænde lyset og byde velkommen til en Dan Park-udstilling i Danmark.

- Nu begynder vi så at motivforske på Dan Parks danske støtter. Onsdag sagde Trykkefrihedsselskabet i radioen, at de gerne ville udstille billederne. Og så skal Trykkefrihedsselskabet pludselig forsvare at udstille et billede, hvor en katolsk biskop - muligvis paven - får sin penis suttet af af en lille dreng. Nu skal de pludselig bekræfte sig med kunst, der krænker katolikker og jøder. Det, synes jeg, er spændende om de har lyst til, siger Mads Brügger.

Han peger blandt andet på, at kommentatoren Jacob Mchangama og antropologen Dennis Nørmark har været kritiske over for den svenske dom, og at det derfor er væsentligt at finde ud af, om de ønsker at være afsender på udstillingen.

Men er Radio24syv ikke med til at opfordre til had, som svenskerne har dømt kunstneren for, når I har hængt værkerne op?

- Vi er ikke galleristen, og det er ikke os, der udstiller. Den, der drejer nøglen rundt og tænder lyset er den, der har ansvaret, siger Mads Brügger.

Trykkefrihedsselskabet: Vi vil udstille samtlige værker

Trykkefrihedsselskabets næstformand, Aia Fog, fortæller, at de mener, det er forfærdeligt, så trange kår, ytringsfriheden har i Sverige.

- Vi vil gerne gøre opmærksom på de forhold, der hersker i vores broderland, hvor ni ud af de 31 værker vil blive destrueret. Det er fuldstændig uhørt i et åbent demokrati og en krænkelse af ytringsfriheden, siger hun.

Hun understreger desuden, at det vil være samtlige 31 værker, som vil blive udstillet, hvis ingen andre melder sig som gallerist.

- Folk kan blive krænket over, hvad de ser. Men vi lever i et frit, åbent demokrati. Og det er den pris, man må betale for at leve i et demokrati. Det vigtige er, at man skal have lov til at ytre sig frit, og det får Dan Park ikke lov til i Sverige, siger Aia Fog.

Radio24syvs kulturprogram AK24syv vil de næste par dage forsøge at finde en gallerist, som ønsker at åbne udstillingen. Hvis flere melder sig, vil der være flere gallerister bag udstillingen, eller der vil blive trukket lod, fortæller Mads Brügger.

Det forventes, at udstillingen vil være åben fra tirsdag til lørdag i den kommende uge.

FacebookTwitter