Skuespilchef afviser at være bange for 'De Sataniske Vers'

Det Kongelige Teater vil ikke lave teater ud af Salman Rushdies hovedværk. Det skyldes frygt, mener idémanden. Det Kongelige Teater afviser.

ARKIVFOTO. Det Kongelige Teater vil ikke lave teater ud af Salman Rushdies hovedværk. Det skyldes frygt, mener idémanden. (se Ritzau historie 230919) Det kongelige teaters skuespilchef Morten Kirkskov. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) (Foto: Ólafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Det handler ikke om frygt, når Det Kongelige Teater ikke vil opsætte Salman Rushdies kontroversielle roman 'De Sataniske Vers' fra 1988.

Det siger skuespilchef Morten Kirkskov, efter at dramatikeren Hassan Preisler, der står bag idéen om at opsætte romanen som et teaterstykke, har udtalt, at han mener, at det netop er frygt, som er årsagen til at Nationalscenen ikke vil opsætte stykket.

- Det har ikke strejfet mig, at frygt skulle afholde os fra at lave det. Det har det simpelthen ikke. Det har ikke ligget bag vores afvisning, siger han.

Ville bare undersøge mulighederne

Teateret var gået så langt som til at undersøge, hvorvidt man kunne få rettighederne til at opsætte stykket. En mulighed som Rushdies agent var åben for.

Men ifølge Morten Kirkskov er der tale om en helt almindelig proces og afvisning, som teateret må lave masser af.

- Hvis man vil vide, om der overhovedet er noget at snakke om, så undersøger man, om man kan få rettighederne. Det er normalt at gøre, også inden man har besluttet, om man vil lave det, siger han.

Han siger, at afvisningen skyldes, at teateret havde andre romanprojekter, der var bedre at opsætte og dramatisere.

/ritzau/

Sagen Kort:

  • Forfatter og dramatiker Hassan Preisler er på jagt efter et større dansk teater, der vil lave opsætning af Salman Rushdies bog 'De Sataniske Vers'

  • Bogen udkom i 1989 og den fik den iranske Ayatollah Khomeini til at udstede en fatwa, der dømte Rushdie til døden for gudsbespottelse. Samtidig gik 7.000 muslimer på gaden i den britiske by Bolton for at vise deres utilfredshed med udgivelsen af romanen.

  • Salman Rushdie selv måtte gå under jorden. Han har levet under konstant beskyttelse siden.