Kunstanmeldere begik pinlig fejl

Både Berlingske og Weekendavisen har i deres anmeldelser af en Louisiana-udstilling beskrevet et værk, som ikke findes på udstillingen.

- I en montre i et af Louisianas sidegemakker kan man opleve 11 sten...

Sådan starter Weekendavisens Lisbeth Bonde sin anmeldelse af en udstillingen på kunstmuseet Louisiana. Men det beskrevne værk af den lettiske kunstner Vija Celmins, er ikke med i Louisianas udstilling.

Det skriver de danske journalisters fagblad Journalisten.

Den samme fejl har Berlingskes kunstanmelder Torben Weirup lavet. Og det undrer museets pressechef:

- Jeg ved, at de begge har været her. Jeg skal ikke kunne sige, hvorfor de beskriver et værk, der ikke er udstillet, men jeg tror måske, det er, fordi værket er beskrevet i det materiale, vi har lagt frem som et ark i udstillingen, siger Louisianas pressechef Susanne Hartz til Journalisten.

Så værket på video

Det værk som begge kunstanmeldere beskriver, men som deres læsere får svært ved at finde på Louisiana, er til gengæld meget synligt i udstillingskataloget og i en video med kunstneren.

- Jeg så videoen med værket, som blev vist i et sidegemak på udstillingen. Jeg har også læst om værket i et informationsark og et katalog over udstillingen. Det har åbenbart materialiseret sig i min bevidsthed, som om det var der, siger Lisbeth Bonde og forsætter:

- Det var selvfølgelig en fejl at skrive om værket, som om det var med på udstillingen. Og det beklager jeg.

Torben Weirup har set værket på en anden udstilling, og han mener derfor, at han helt ubevidst er kommet til at tænke på værket, da han skrev sin anmeldelse.

Dum, men forståelig fejl

Michael Jeppesen, der står bag blogsitet denfri.dk og som er kunstanmelder på Information, synes situationen er ærgerlig, men forstår godt, at den type fejl begås af kunstanmeldere.

- Kunst er nogle gange det sværeste i hele verden at få hul på, og den største skræk for en kunstanmelder er jo, at man overser det oplagte. Derfor kan det være rart at tjekke, hvad andre har fået ud af værkerne, og hvad kunstnerne selv har villet med dem, siger Michael Jeppesen på journalisten.dk

Hvis man selv vil lede efter værket med stenene i montren, kan man gøre det på Louisiana frem til den 8. januar 2012.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk