Kunstekspert: Krøyer-maleri er hovedværk

Det var tilsyneladende et forarbejde til et af P.S. Krøyers hovedværker, der blev stjålet fra København.

Det var ikke et hvilket som helst maleri af Skagensmaleren P.S. Krøyer, der i weekenden blev stjålet fra en lejlighed på Østerbro i København.

Værket "Skt. Hansblus" er ifølge tidligere museumsdirektør på Skagens Museum, Annette Johansen, blandt den store danske kunstners absolutte hovedværker.

- Det færdige værk er uvurderligt og meget stort og befinder sig på Skagens Museum, men der må være tale om et af forarbejderne til værket, der også kan være særdeles kostbare, siger hun.

Skitser til en klassisker

Det færdige værk er fra 1906 og er halvanden meter højt og mere end to meter langt, men i skabelsen af værket malede Krøyer flere mindre udsnit, som blev brugt som en slags skitser til det endelige maleri.

- "Skt Hansblus" er et af de sidste helt store hovedværker fra Krøyers hånd. Det er det sidste store gruppebillede, hvor alle kunstnerkoloniens hovedfigurer er samlet omkring sankthansbålet, siger hun.

Ud over Krøyers hustru og hendes elsker er også kunstnerparret Anna og Michael Ancher og digteren Holger Drachmann afbilledet på det store lærred.

Et dyrt sofastykke

Trods sin placeringen på Skagens Museum er billedet ejet af en privat fond.

Billedet, der i søndags blev stjålet fra lejligheden på Østerbro, er ifølge politiet vurderet til en værdi af cirka 6,5 millioner kroner.

Det blev fundet i god behold, efter ransagning hos en af de mænd, der nu er anholdt for tyveriet.

/Ritzau/

Facebook
Twitter