Kunsten at græde i kor bedste film

Kunsten at græde i kor fik Bodil for årets bedste film. Også Bodil til Jesper Asholt for hans hovedrolle i filmen. Svensk skuespiller hædret for bedste kvindelige hovedrolle.

Kunsten at græde i kor levede op til favoritværdigheden, da Filmmedarbejderforeningen hædrede filmen med en Bodil for bedste danske spillefilm i 2007.

Instruktøren Peter Schønau Fogs debutfilm har triumferet på flere udenlandske festivaler, og i oktober modtog den Nordisk Råds Filmpris. Tidligere på måneden tildelte medlemmerne af Danmarks Filmakademi filmen en Robert som årets bedste.

Mest sete film

Kunsten at græde i kor er baseret på Erling Jepsens roman af samme navn, og den solgte 230.000 billetter i de danske biografer.

Jesper Asholt, der spiller faderen i filmen, modtog en Bodil for årets bedste mandlige hovedrolle. Den tilsvarende pris hos de kvindelige skuespillere gik til Noomi Rapace for hendes præstation i Daisy Diamond.

Instruktøren Simon Stahos rå og hudløse film om en ung mor, der ikke kan klare tilværelsen med sin nyfødte baby, solgte under 3000 billetter i biograferne. Anerkendelsen må siges at være noget større blandt kritikere og i branchen, for den 28-skuespiller svenske skuespiller modtog den samme hæder, da Robert-priserne blev uddelt.

73-årige Morten Grunwald kunne forlade festen med en statuette for bedste mandlige birolle i filmen Hvid nat. Det var karrierens anden Bodil, som Grunwald modtog, 42 år efter at være blevet hædret for "Fem mand og Rosa".

Bodil til Carlotte Fich

Charlotte Fich blev belønnet for bedste kvindelige birolle i Kærlighed på film, bl.a. i konkurrence med Trine Dyrholm, der var nomineret for Daisy Diamond. Som noget ret usædvanligt måtte Dyrholm forlade uddelingen i Imperial Biografen uden en Bodil - de tre forudgående år var hun blandt vinderne.

Fotografprisen tilfaldt Dan Laustsen, der stod bag kameraet i Vikaren og Kærlighed på Film, de to film af Ole Bornedal, som begge havde premiere i 2007.

Filmmedarbejderforeningen hædrede selskabet Ghost med en Sær-Bodil for specialeffekterne til eventyrfilmen De fortabte sjæles ø.

Instruktøren Pernille Rose Grønkjær placerede sig i prismodtagernes rækker med årets bedste dokumentarfilm, The Monastery. Den er tidligere bl.a. blevet hædret ved festivalen i Amsterdam, der regnes for verdens vigtigste i denne branche.

Tre æresstatuetter

Årets Æres-Bodil tilfaldt trioen Ib Monty, Marguerite Engberg og Niels Jensen, der alle har spillet en fremtrædende rolle i formidlingen af film herhjemme, dels som undervisere, dels som anmeldere og forfattere.

Letters from Iwo Jima, instrueret af veteranen Clint Eastwood, modtog en Bodil som årets bedste amerikanske film, mens prisen for bedste udenlandske, ikkeamerikanske film tilfaldt den mexicanske instruktør Guillermo del Toro for Pans labyrint.