Kunsten har ret til Den Lille Havfrue

Billedhuggeren professor Bjørn Nørgaard har med en dom fra Østre Landsret i hånden ret til at bruge billeder af Den lille Havfrue i sin kunst.

Skulpturen Den Lille Havfrue må gerne portrætteres i billedhuggeren og professoren Bjørn Nørgaards kunst. Det har Østre Landsret slået fast i en dom torsdag.

Striden om Den Lille Havfrue begyndte i byretten, da arvinger til billedhuggeren Edvard Eriksen, der i 1911 skabte skulpturen, mente, at Bjørn Nørgaard krænkede ophavsrettighederne til havfruen ved at bruge et fotografi af skulpturen i en collage.

Bjørn Nørgaard mente derimod, at collagen næppe krænkede ophavsretten, fordi collagen skulle betragtes som et selvstændigt og nyt værk og ikke anvendes kommercielt.

Kunsten skal tænke nyt

Og det har landsretten nu givet Bjørn Nørgaard ret i. Han tolker dagens dom som et udtryk for, at kunsten har ret til at udvikle sig.

- Domstolen har anerkendt, at vi i samfundet kan bruge kunsten til at tænke nyt og til at tænke fremad, og det anser jeg som det vigtigste i den her dom, siger han til Ritzau.

Han understreger desuden, at kunstnere altid har citeret hinanden gennem kunsten. Og det skal de blive ved med for at udvikle samfundet, siger Bjørn Nørgaard:

- Dommen i dag præciserer, at den kunstneriske ytringsfrihed har betydning for, hvordan samfundet udvikler sig. Og det er for mig et vigtigt og opløftende budskab.

Ikke ret til kommerciel brug

Billedkunstneren mener dog ikke, at dommen samtidig giver tilladelse til, at havfruen optræder i andre kunstværker.

- Det er jo ikke tale om, at man kan tage et foto af havfruen og sælge det videre for at tjene penge, men om at man som kunstner har ret til at skabe et nyt selvstændigt værk, hvori havfruen er portrætteret, fastslår han over for Ritzau.

Bjørn Nørgaard mener, at kunsten udvikler sig ved, at kunstnere citerer hinanden i deres kunst.

- Der er en tradition i moderne kunst for, at kunstnere citerer hinanden. Man bruger dele af andre kunstneres værker for at diskutere og udvikle kunsten gennem sit eget værk. Dagens dom sætter en streg under den kunstneriske frihed, siger han.

Vil have penge for sin kunst

Dommen underminerer dermed ikke ophavsretten, men præciserer, at den kunstneriske ytringsfrihed i særlige tilfælde står over ophavsretten, mener Bjørn Nørgaard. Som kunstner er han ikke interesseret i, at man frit kan kopiere og udnytte andres kunst kommercielt.

- Jeg vil jo også gerne have penge for min kunst, siger han til Ritzau.

Facebook
Twitter