Digter Lars Skinnebach debuterede i 2000 med digtsamlingen "Det mindste paradis" og modtog i 2009 Montanas Litteraturpris for digtsamlingen "Enhver betydning er også en mislyd". Nu er han aktuel med en ny unikabog, og på jagt efter en ny kunstforståelse. Han mener, at kunsten i alt for høj grad er optaget af at pille sig selv i navlen og fokusere på eksistentielle problemer.
- Jeg har i flere år ledt efter en kunst, som ikke var autonom. Der ligger en autonom kunstopfattelse bag modernistisk kunst - kunsten referer til sig selv. Jeg har ledt efter en kunstopfattelse, der var virkningsorienteret, hvor både det at skrive, skrive handlingen, udgivelsen og det, den handler om ikke er så interesseret i kunsten, som den er interesseret i virkningen, fortæller Lars Skinnebach.
Unikabog med kunstnerisk merværdi
Lars Skinnebach har skrevet bogen "Øvelser og rituelle tekster", der er en unikabog, som kun er udkommet i meget få eksemplarer. Ved at gøre bøgerne unikke mener Lars Skinnebach, at han har skabt en "kunstnerisk merværdi". Den merværdi har han brugt til at få de danskere, som har købt bogen, til at underskrive en slags kontrakt.
- Jeg har så kunnet omsætte den kunstneriske merværdi til en "tillidserklæring" fra den, der er interesseret i at erhverve sig bogen, som går ud på for eksempel ikke at forbruge andet end basale grøntsager i et vist antal dage, siger digteren.
Med kontrakterne har bogen været på en politisk mission, der aktivt har skullet ændre på læserens adfærd.
Kunsten og klimakrisen
Lars Skinnebach leder efter en ny kunstforståelse, hvor kunsten skal ville noget og kunne ændre noget. Han vil have kunsten til at tage ansvar for verden og den tilstand kloden befinder sig i. Det nytter ikke noget, at kunsten ikke forholder sig til de globale problemer, som klimakrisen og den globale opvarmning, mener digteren.
- Hvad skal vi stille op, hvis vi er på vej mod en katastrofe? Det synes jeg måske er det væsentligste spørgsmål, man kan stille sig selv - uanset om man er kunstner eller bankmand. Altså ikke bare, hvad kunsten skal stille op, men hvad hvert enkelt menneske kan stille op, spørger Skinnebach og fortsætter:
- Og der mener jeg ikke, det nytter noget at spille dybe, tyske eksistentielle melodier på et skib, der er ved at gå under. Jeg mener derimod, at man må finde andre handlemåder for kunsten. Hvordan den eventuelt kan forhindre katastrofen, siger digteren.
Ogå i større oplag
Lars Skinnebach har til udgivelsen af "Øvelser og rituelle tekster" lavet en aftale med det lille forlag After Hand i stedet for at lade bogen udgive på Gyldendal, hvor hans bøger normalt udkommer. Det har givet ham frihed til selv at bestemme hvor, hvornår og hvordan hans bøger skulle udkomme, hvilket har resulteret i unikabøgerne. Bogen udkommer dog også i et større oplag i en folkeudgave også ved samme forlag.
- Det er ikke fordi, jeg regner med at ændre verden ved, at der er 30 mennesker, som ikke forbruger noget i fem dage, men jeg påpeger, at der ligger en mulighed for en direkte politisk kunst. Der ligger en struktur, man kan bruge direkte i en politisk kunst, fortæller digteren.